NA PLANINĚ NIZOZEMSKÉ PROVINCIE NOORD-HOLLAND VYROSTL DŮM, KTERÝ
SVOU TECHNOLOGICKOU VYSPĚLOST UMNĚ UKRÝVÁ ZA DESIGN INSPIROVANÝ
PŘÍRODOU. ARCHITEKTURA STAVBY S NEOBVYKLÝM RUKOPISEM VŠAK NENÍ
SAMOÚČELNÁ, ALE VYCHÁZÍ ZE ŽIVOTNÍCH NÁVYKŮ VLASTNÍCH OBYVATEL.
DÍLO Z PERA AMSTERDAMSKÝCH ARCHITEKTŮ UNSTUDIO PŘESVĚDČUJE
O TOM, ŽE INTELIGENTNÍ DŮM NEMUSÍ BÝT NEOSOBNÍ „VESMÍRNOU LODÍ“, ALE
VCELKU PŘÍJEMNÝM BYDLENÍM V DOKONALÉ HARMONII S KRAJINOU.

 

futurizmus


W.I.N.D. Housedetaily byvanie
Lokalita: Noord-Holland, Holandsko
Program: samostatně stojící rodinný dům
Hrubá podlažní plocha: 528 m²
Čistá podlažní plocha: 406 m²
Obestavěný prostor: 1 677 m³
Plocha pozemku: 2 350 m²
Projekt a výstavba: 2008 – 2014

Architektonické řešení: UNStudio
Architektonický tím: Ben van Berkel, Caroline
Bos, Astrid Piber with Ger Gijzen, René Wysk
and Luis Etchegorry, William de Boer, Elisabeth
Brauner, Albert Gnodde, Cheng Gong,
Eelco Grootjes, Daniela Hake, Patrik Noome,
Kristin Sandner, Beatriz Zorzo Talavera
Projektant: Pieters Bouwtechniek, Haarlem

A
Jak jsme již zmínili, atypický design domu přezdívaného W.I.N.D. House není jen prvoplánovým záměrem, ale vyplývá z potřeb majitelů, jakož i z podmínek daných lokalitním programem. Co je důležité, stavba do puntíku následuje současný trend budování inteligentních domů. Do dnešních obydlí se stále častěji integrují informační technologie, jejichž prostřednictvím umí jednotlivé systémy a zařízení vzájemně komunikovat a přispívat tak k rostoucímu domácímu pohodlí, k energetické účinnosti stavby, ale také ke zvýšení bezpečnosti i ochrany majitelů. Architektonický tým však stejně překročil hranice, které určují pokrokové instalace. Dům pružně reaguje na změny současného životního stylu, a to třeba pomocí dokonale flexibilních dispozic, které umí zajistit různorodé funkční využití prostor v závislosti na měnících se potřebách rodiny, a to až na několik let dopředu. Nabízí možnosti k tomu, aby si obyvatelé sami vybrali, kde se budou scházet a kde naopak trávit čas individuálně, kde budou pracovat nebo se věnovat zábavě. Vnitřní organizace domu jednoduše umožňuje rodině užívat si domácí život po svém.

 

futurizmus trendy

futurizmus obrazok trendy byvanie top

 

INSPIROVÁN TVAREM KVĚTU
Inteligence této stavby spočívá i v dokonalé asimilaci s okolní krajinou. Dům se nachází na okraji jedné holandské vesničky a od blízkého mořského pobřeží ho odděluje rozlehlý polder. Zezadu je zase chráněn zalesněnou plochou. Architektonické řešení tyto podmínky naplno využívá, ba co víc, snaží se maximalizovat jejich efekt. Externí faktory podmiňují i vnitřní uspořádání domu. Zatímco nejintimnější zóna, čili pracovní prostory a ložnice, jsou umístěny v zadní části stavby, která je orientovaná do zátiší sousedního lesa, společenské prostory jsou na opačné straně, aby si obyvatelé během dne mohli vychutnávat široké panoramatické výhledy na poldrovou zemi. Jelikož přední i zadní část domu jsou zasklené, obě interiér propojují se dvěma různými scenériemi. Sugestivnější propojení s exteriérem v obývací části domu zajišťuje i venkovní zastřešení, které rámuje celkový výhled a poskytuje i praktický úkryt před sluncem, větrem a deštěm na vnějších terasách. Současně tak chrání soukromí obyvatel domu před zvědavými zraky sousedů z vedlejších pozemků. Tvar domu vychází z formy jednoduchého květu. Vznikl zakřivením každé ze čtyř fasád směrem dovnitř a vytvořením čtyř křídel připomínajících okvětní lístky. Architekti tímto řešením doslova vtáhli zemi do interiéru, protože vystouplé části jsou zepředu i zezadu spojené výhledovou linií širokého zasklení, která protíná srdce domu a poskytuje různé diagonální průhledy a perspektivy, a to nejen z interiéru směrem do exteriéru, ale i napříč celou stavbou. Na bočních stranách pokrývá tato křídla celistvější fasáda s úzkou linií okenních otvorů, čímž dokonale kontrastuje s otevřeným průčelím stavby. Zde je situován i hlavní vchod do domu. Fasáda a střecha jsou pokryty dřevěnými lištami, které se místy vysouvají směrem ven nebo naopak dovnitř, vytvářejíc hru různých stínů podle toho, z které strany se na dům díváte. Vystouplé lišty zároveň vytvářejí nenápadné štěrbiny pro okna na kuchyni a koupelně.

 

venkovni futurizmus   byvanie trendy