jakub seci hygge 5

 

jakub seci hygge 5

 

Hygge. Zvláštne slovo, ktoré v poslednom období rezonuje okolo nás. Čo to vlastne je? Odkiaľ sa vzalo a čo si pod ním predstaviť? Pôvod slova je dánsko-nórsky a voľne ho môžeme preložiť ako pocit šťastia, útulnosti a pohody. Hovorí sa, že Dáni sú najšťastnejší ľudia na svete. Čím to asi je? Hoci je v krajine Hansa Christiana Andersena slnečného svitu pomenej, spoločenský život sa tu najmä od októbra do marca presúva do príbytkov, ktoré sa stávajú svätyňami hygge. Hygge však nie je len o útulnosti príbytku, je to životná filozofia. Dáni si vedia život náležite vychutnať, nájsť si niečo pekné v každom okamihu, užívať si prítomnosť svojich blízkych, relaxovať v prírode, celkovo – radovať sa zo života. Hygge sa určite dostaví aj keď si nájdete čas na spoločné raňajky či večeru. Keď si sadnete k prestretému stolu, vypnete televízor, odložíte mobilné telefóny a rozprávate sa… Keď sa na niekoho usmejete alebo ho objímete... Môžete ho zažiť, aj keď ste osamote. Alebo keď si cielene nájdete čas pre seba a venujete sa veciam, ktoré vás robia šťastnými. Vtedy zabudnete na vonkajší svet a ponoríte sa do svojho vnútra. Na nasledujúcich riadkoch vám prinášame návod, ako si vytvoriť hygge v pohodlí svojho domova. Napríklad prostredníctvom relaxačného kútika, v ktorom sa bez výčitiek môžete oddať sladkému leňošeniu...

 

hygge nestandard1         

 

7 KROKOV K HYGGE KÚTIKU
(DÁNSKY HYGGEKROG)


1. Nájdite si priestor, kde sa budete cítiť dobre. Môže to byť pri okne alebo kozube. Hygge je možné vyčariť hocikde, aj v tých najmenších priestoroch.
2. Odporúčame zariadenie bez rušivých prvkov. Z materiálov je vhodné drevo v jednoduchých tvaroch a farby v odtieňoch zeme – hnedej, zelenej, béžovej. O niečo výraznejšie farby môžete použiť na doplnkoch.Clipboard011
3. Do kútika umiestnite hojdacie kreslo, leňošku alebo pohodlný ušiak s podnožkou. Doplňte ho príručným stolíkom. Vhodnou alternatívou môže byť aj puf. Výborne vyzerá aj kombinácia retro prvkov alebo zmes nového a staršieho nábytku. Na stolík umiestnite rodinnú fotografiu, obľúbenú knihu alebo časopis (napríklad ten čo práve držíte v rukách:), k tomu šálku voňavého čaju, sladkého kakaa alebo čokolády. Miesto sa určite nájde aj pre dózu s obľúbenými sušienkami.
4. Použite niekoľko druhov osvetlenia. Pracujte s jeho intenzitou, využite rôzne tienidlá. Cieľom je dosiahnuť teplé osvetlenie, ktoré je synonymom útulnosti, pohodlia a bezpečia. K stojacej alebo závesnej lampe pridajte stolovú.
5. Našuchorené vankúše, hrejivé plédy, kožušiny… Čím viac, tým lepšie. Tie, ktoré aktuálne nepoužívate, uložte do pletených či prútených košov.
6. Vedeli ste, že Dáni zapaľujú sviečky aj v školách, kanceláriách či v obchodoch? Preto nemôžu chýbať ani vo vašom hygge kútiku. Svietnikov a lampášov je na trhu habadej, vyberte si podľa svojho vkusu.
7. Zeleň je pre pocit pohody veľmi dôležitá. A je jedno, či to bude kvet v črepníku (pozor na zaprášené listy!) alebo rezané kvety vo váze. Ak sa rozhodnete pre aranžmán, voľte prírodný – v odtieňoch béžovej a hnedej.