plesne 1 uvod odstranenie cistota kupelne prostriedky kópia

 

Ideálne podmienky pre vznik plesní je teplé a vlhké prostredie. Jeden z najčastejších a najnebezpečnejších druhov plesní je čierna pleseň, ktorá sa často vyskytuje práve v kúpeľniach.

 

plesne 1 odstranenie cistota kupelne prostriedky kópia 1GGGGG

 

Pleseň často pokrýva silikónové tesnenia na vani, gumové tesnenia v práčke, špáry na kachličkách napájajúce sa na umývadlo, sprchový kút i vaňu. Okrem toho, že je pleseň neestetická a nevzhľadná, je aj zdraviu škodlivá. Jej drobné čiastočky - spóry sa dostávajú do vzduchu, a my ju vdychujeme. Ďalším problémom súvisiacim s plesňami je, že ak dôkladne neodstránime hoci aj malú a začínajúcu pleseň, dokáže sa veľmi rýchlo rozširovať na ďalšie priestory.

Nevytvárajme podmienky na vznik plesní

Základom je kúpeľňu po sprchovaní, kúpaní alebo praní dôkladne vyvetrať. Ak nemáte v kúpeľni okno, je dôležité aspoň nechať otvorené dvere, ktorými dokáže vzdušná vlhkosť preniknúť do iných priestorov a znížiť tak svoju koncentráciu. Ideálne je, ak je v kúpeľni zabudovaný odsávač pár alebo ventilátor. Inou možnosťou je aplikovať do kúpeľne prostriedok alebo prístroj na pohlcovanie vlhkosti. Ten dokáže ustáliť vlhkosť na štandardných 40 - 50%, čo je akceptovateľné rozmedzie vzdušnej vlhkosti.

 

plesne 3 odstranenie cistota kupelne prostriedky kópia

 

Pravidelná hygiena

Okrem tepla a vlhkosti sa pleseň tvorí vďaka organickým živinám (vlasy, kúsky kože, chlpy a podobne). Nevyhnutné je preto udržiavať priestory farby čisté a zbavené jemných a drobných nečistôt. Napríklad špáry medzi kachličkami sa čistia relatívne obtiažne, ale práve kondenzácia vlhkosti v špárach medzi nimi je živnou pôdou pre vznik plesní. Kachličky sú hladké a čistia sa lepšie, avšak v špárach vždy môžu zostať jemné zostatky plesňových zárodkov, z ktorých sa rozšíri ďalšia pleseň.

 

plesne 2 odstranenie cistota kupelne prostriedky kópia

 

Účinné chemické prípravky

Vždy je lepšia prevencia, ale ak už potrebujete bojovať so vzniknutou plesňou, nebojte sa na to určených chemických prípravkov. Zväčša obsahujú aktívny chlór, alkoholy, amóniové zlúčeniny, aldehydy a ich deriváty, peroxidové zlúčeniny a iné. Existujú už aj farby určené napríklad na steny alebo špáry, ktoré nevyžadujú likvidáciu predošlých plesní, ale svojim náterom plesne zahubia a zabraňujú vzniku ďalších.

 

plesne 4 odstranenie cistota kupelne prostriedky kópia

 

Domáce recepty

Ak nie ste priaznivci komerčných chemických prípravkov, existuje veľa receptov, ako eliminovať už existujúcu pleseň a ako pôsobiť preventívne proti jej vzniku. Za účinné prostriedky z domáceho prostredia na odstránenie plesní sa považuje napríklad 3%-ný roztok peroxidu vodíka, alebo čistý alkohol - lieh, ktoré sa rozprašujú na predmetné miesta. Takisto je účinný ocot alebo jedlá sóda zmiešaná v pomere 1:1 s vodou na pastu. Po aplikácii týchto domácich prostriedkov, ktoré môžeme nechať pôsobiť 30 minút, pri väčšom rozsahu plesní aj celú noc a následne pleseň odstránime vlhkou hubkou.

 

plesne 5 odstranenie cistota kupelne prostriedky

 

Text: Petra Adamcová

 

 

 

 

Prečítajte si tiež: 

Domy na strmom svahu                                         

top trendy 2020 lovel house dom na svahu byvanie6KKK       

   

 Ekologické aspekty fungovania hotelov a reštaurácií

eko trendy 7 hotely separovanie setrenie ecoKKKKKKK