top trendy byvanie 2020 kupelne 2020 stavebnictvo44PEREX

 

Nábytok do kúpeľne nie je nevyhnutný, ale plní funkciu úložného či odkladacieho priestoru. Sú veci ako napríklad pracie prostriedky, kozmetika alebo čistiace prostriedky, ktoré by sme najradšej v kúpeľni schovali. Avšak, nad výberom kúpeľňového nábytku si zväčša lámeme hlavu.

 

modern bathroom tile

 

Kúpeľňový nábytok by mal byť v prvom rade funkčný, estetický, bezpečný a nemal by po rokoch podľahnúť vlhkým podmienkam. Odborníci radia do kúpeľne zvoliť lesklý povrch nábytku, ktorý pôsobí luxusne a ochranná vrstva ho dostatočne ochráni pred vlhkosťou a deformáciami. Napriek nesprávnej starostlivosti môže lesklý nábytok v kúpeľni po rokoch čeliť zažltnutiu, poškodeniu či znečisteniu nesprávnymi umývacími prostriedkami. Existuje pár spôsobov, ako nábytok v kúpeľni ochrániť. 

 

top trendy byvanie 2020 kupelne 2020 stavebnictvo

 

Kúpeľňa je priestor vystavený zvýšenej vlhkosti a kolísaniu teplôt, tak isto je prostredím ideálnym na tvorbu parných zranením, môže udržiavať vodu a tým drevo napučí, či sa inak zhodnotí. Voda je najnebezpečnejšia pre drevo a drevený nábytok. V súčasnosti sa drevo dostáva do popredia a to aj v oblasti kúpeľní. Drevené obklady, sprchové kúty, nehovoriac o drevených doskách pod umývadlá, sú trendom v roku 2020 v interiéroch kúpelní. 

 

Tropical Modern House Costa Rica 19

 

Platí zásada, že v okolí umývadla by malo byť vždy sucho, v opačnom prípade je nábytok pri umývadle vystavený riziku. Aj to najodolnejšie drevo, či materiál z dreva, dokáže nasať vodu a meniť objem, praskať a pučať. Skrinka, v ktorej zateká umývadlo, netesní vodovodná batéria, môže byť taktiež veľmi rýchlo znehodnotená. Veď predsa, starostlivosť o kúpeľňu patrí k najnáročnejšej starostlivosti v domácnosti. 

 

top trendy byvanie 2020 kupelne 2020 stavebnictvo5


Napriek tomu, že vyberáte z kúpeľňového nábytku, ktoré je do vlhkého prostredia ako stvorené, platí, aby ste sa o nábytok dôkladne postarali, prípadne ho dôkladne osušili, aby sa nábytok nepoškodil. Zaistite správne odvetrávanie miesnosti, vďaka ktorému zabránite plesniam a vlhkosti poškodiť nábytok. Aj mokré uteráky alebo oblečenie môžu spôsobiť fľaky na nábytku. Medzi najmenej vhodné materiály patrí drevotrieska. Tá má síce zvýšenú vodeodolnosť, no to neznamená, že ju môžete ľubovoľne polievať vodou.

 

top trendy byvanie 2020 kupelne 2020 stavebnictvo9

Text: Petra Laclavíková 

 

 

Prečítajte si tiež: 

Zrekonštruovaný bungalov z 50. rokov

top trendy 2020 bush sophia jar 2020 byvanie dizajn 2020 dizajn2020 1KKK