4 bonamiPEREX

 

Toľkokrát ste počuli, že menej je viac, až táto fráza stráca význam. Niekedy je skrátka čas na „viac“. Nešetrite citmi, elánom ani krásou. Prichádza éra maximalizmu, ktorá rozvíri stojaté vody minimalistických trendov bývania.


Čisté línie, tlmené farby a vzdušné interiéry slávili úspech vo svete dizajnu niekoľko sezón. Stali sa postupne univerzálnym receptom na príjemné bývanie a reprezentatívne priestory. Lenže aj zdanlivo dokonalý štýl, ktorý šiel ruka v ruke s udržateľnou módou a uvedomelým prístupom k životnému prostrediu, má istú trhlinu. Chýba v ňom totiž priestor pre sebavyjadrenie a osobitosť. Cez premyslenú nadčasovú hodnotu interiéru sa začal zdať opozeraný a unifikovaný.

Nie je teda prekvapivé, že v reakcii na tento pôst farieb a nevšedných tvarov prišiel trend maximalizmu. Lovci noviniek obracajú svoju pozornosť k značkám, ktoré hýria nápadmi a dokážu vzbudiť kontroverznosť. Ikonickým príkladom je značka Kare Design. S veľkou noblesou a sebairóniou tvorí nábytok, svietidlá a koberce plné kontrastov a originality.

 

1 bonamiKovové výrazné doplnky, originálne tvary nábytku a farby, ktoré k vám prehovárajú už z diaľky. Takú dávku inšpirácie objavíte napríklad u značky Kare Design.


Čo nového teda táto vlna inšpirácie prináša? Predovšetkým sa pohráva s citáciou predošlých desaťročí a dramatické osemdesiate roky sú pre ňu ideálnou výživovou pôdou. Víta odvážne farebné kombinácie, veľké a nevšedné vzory či pôsobivé materiály s vysokým leskom. Oživte prázdne steny strhujúcim obrazom alebo rovno venujte jeden roh miestnosti svojej osobnej galérii s obrazmi, plagátmi, cedulami. Môžete taktiež vsadiť na hru svetiel a doplniť pôsobivý luster svietiacimi dekoráciami. Obzvlášť trendy sú neónové nápisy a svietiace tabule. Pochopiteľne nie je potrebné uplatniť všetky zbrane maximalizmu naraz. Ktorý z prvkov vás zláka svojím neprehliadnuteľným šarmom?

 

Metalické detaily
Zlato, striebro, drahé kamene, všetko je dovolené. Hoci kedysi sa považovalo za známku vycibreného vkusu dôsledné držanie sa len jednej farby kovu, v súčasnosti návrhári naopak nabádajú k bohatším kombináciám. Strieborná vedľa medenej a zlatej vytvárajú veľmi slávnostný, ale zároveň aj ľahko uvoľnený dojem.


Explózia farieb
Prečo sa držať konvenčných neutrálnych tónov pri výbere nábytku, pokiaľ farebná paleta ponúka toľko sviežich možností? Pohovka v slnečnej žltej alebo smaragdovo zelené kreslo dajú celému interiéru ohromnú dávku energie. Nebojte sa taktiež maľovať v sýtejších odtieňoch. Stačí jedna stena alebo kút, aby miestnosť získala úplne novú atmosféru. Tmavomodrá bude pôsobiť ukľudňujúcim a tajomným dojmom (vznešený tón večernej oblohy po súmraku sa stal farbou roka 2020 podľa inštitútu Pantone). Ružová zase prinesie optimizmus a romantiku.

 

4 bonamiOdtieň Classic Blue sa podľa inštitútu Pantone stal farbou roka 2020 a jeho ukľudňujúci a pritom silný náboj sa ideálne hodí na relaxačný kút alebo spálňu.

 

Rôznorodé vzory
Možno by vás aj prekvapilo, ako skvele môže vyzerať viac vzorov pokope. Prúžky, kvety aj bodky si krásne rozumejú, zvlášť, keď ich spája podobná farebná paleta. Neostýchajte sa a pohrajte sa s kombináciou vankúšov alebo skúste ozvláštniť zásuvky komody dekoratívnymi samolepkami.

 

2 bonamiStaršej komode vdýchne nový život aj jedinečný výraz napríklad samolepiaca fólia od značky Ambiance. Pokiaľ máte tvorivú chvíľu, určite taktiež vykúzlite krásne motívy pomocou obrúskovej techniky alebo mozaiky.

Ak sa práve ozýva váš vnútorný ekologický alarm, môžete ho s pokojom utíšiť. Nie je totiž cieľom nakúpiť kvôli novému trendu mnoho doplnkov, ktorých aktivita s ďalšou sezónou pominie a podporovať tak konzumné postoje. Dizajnéri radi pracujú s kúskami, ktoré majú svoj jedinečný príbeh. Dajte napríklad nový lesk rámom po prarodičoch alebo vystavujte exotické sošky z ciest. Dôležité je, aby mali pre vás pozitívny náboj a vniesli do domova sviežu energiu. Zaujímavé dekorácie objavíte taktiež v bazároch alebo si vytvorte vlastné. Stačí trocha kreativity a času.

Zaujímavá kombinácia nového so starým patrí medzi charakteristické prvky maximalistických kreácií. Nadšení budú predovšetkým zberatelia. Zatiaľ čo škandinávska striedmosť priamo bojovala proti hromadeniu vecí, teraz je ideálna príležitosť hrdo vystaviť bohaté kolekcie dosiek, kníh alebo napríklad šachových figúrok v plnom svetle. Priestranná knižnica alebo vitrína pridá miestnosti na dôstojnosti.

 

3 bonamiVystavujte svoju vášeň s maximálnym štýlom. Priestranná knižnica môže byť lahôdkou pre myseľ aj oči.

Ako s takouto inšpiráciou naložiť, je čisto na vás. Pokiaľ vám škandinávska alebo japonská čistota hovorí z duše, nie je potrebné púšťať sa do zmien. Váš domov je predovšetkým odrazom životné štýlu a osobných priorít. Maximalizmus nevznikol preto, aby niekomu diktoval, ako má bývať, ale naopak preto, aby jednotný diktát narušil. Ide o slobodu sebavyjadrenia a hľadania sviežeho pohľadu na vec, preto je taký pestrý, ako len ľudská myseľ dokáže byť.

 

Zdroj: bonami

 

Prečítajte si tiež: 

Tulip tower v Londýne?

toptrendy vbyvani tulip mrakodrap londyn