zasadeny dom 2Uprostred hôr stredného Slovenska, na kopci nad Banskou Bystricou, v lokalite Suchý vrch vyrástol rodinný dom zasadený do pôvodného prírodného prostredia. Dom stojí na úpätí Kremnických vrchov a na svahovitom pozemku.

Výhodou lokality je výhľad na neďaleký borovicový les, mesto a hrebne Fatry a Tatier v pozadí. Zároveň bola svahovitosť terénu a priľahlá výstavba nových domov okolnosťami, ktoré museli brať a zohľadňovať architekti pri svojom návrhu do úvahy.

 

zasadeny dom 3

zasadeny dom 1

Foto: Matej Hakár, www.matejhakar.com

Kontext prostredia

Koncepcia návrhu vychádzala z predstáv klientov a kontextu miesta. Zadaním bola jednopodlažnosť, súkromie voči susedným pozemkom a optický kontakt na záhradu a borovicový les zo všetkých obytných miestností. Z hľadiska interiéru bola požiadavka na primerané presvetlenie a preslnenie domu a jeho funkčné prepojenie s obytnou terasou. Požadovaná bola maximálna odolnosť stavby a jej praktická bezúdržbovosť, s čím súvisí materialita domu. Priama a surová, s minimom vrstvených povrchov a zložitých detailov.

 

zasadeny dom 4

Foto: Matej Hakár, www.matejhakar.com

Materialita domu

Objekt je postavený na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a peknom starnutí. Zelená strecha stavby plynule prechádza do okolitého terénu. Naturálne povrchy pohľadových betónov stien a stropov, otvorené plochy presklených fasád, línia surovej nerezovej atiky, aj štruktúra neupravenej drevenej terasy komunikujú s prírodným okolím. Pre architektonický výraz stavby je príznačný veľký strešný svetlík zabalený do čiastočne transparentnej exteriérovej tkaniny, zabezpečujúci interiéru premenlivú svetelnú a slnečnú atmosféru. To všetko dodáva domu viacero nevšedných vrstiev, tvoriacich pestrú kulisu života v ňom.

 

zasadeny dom 5 zasadeny dom 6

Foto: Matej Hakár, www.matejhakar.com

Zasadený rodinný dom

Prevádzka domu je veľmi pohodlná, jednopodlažná. Kompozične stavbe dominuje horizontalita, s orientáciou veľkých zasklených stien izieb v smere juhovýchodnom na obytnú terasu a les. Rozhranie medzi terasou a interiérom nie je lineárne. Pri obytnej hale bol vytvorený pravouhlý meander vstupujúci dovnútra domu. Obytná časť terasy je tak zapustená hlbšie do centra stavby, kde sa využíva ako plnohodnotná letná kuchyňa s jedálenským aj obývačkovým sedením. Centrálny obytný priestor so strešným svetlíkom a jeho vnútorná aj vonkajšia časť sú pre využívanie domu v čase čoraz teplejších letných období kľúčové.

 

zasadeny dom 8 zasadeny dom 7

Foto: Matej Hakár, www.matejhakar.com

Praktická a účelná dispozícia

Dispozícia domu je jednoduchá, dôraz sa kládol na minimum chodieb. Okolo centrálnej obytnej haly, do ktorej je smerovaný hlavný vstup je z jednej strany napojená rodičovská spálňová suita so šatníkovým aj hygienickým zázemím a pracovňou. Na opačnej strane sa nachádzajú detské a hosťovské izby s vlastným hygienickým zázemím. Technické a skladové priestory sú naviazané na vstup, lemujú obývaciu halu v severnej pod terénom zapustenej časti domu. Skladba miestností je doplnená o vínnu pivnicu prístupnú výhradne zo záhradnej terasy a praktické skladové zázemie pri parkovacích miestach, vedľa hlavného vstupu do domu.

Zdroj informácií: Paulíny Hovorka Architekti
Foto: Matej Hakár, www.matejhakar.com