KLAFS Sauna Aurora HossPEREX

 

 

S príchodom zimy a chladného počasia začala sezóna relaxácie. K výhodám pravidelného saunovania patrí relax, navodenie teplej atmosféry, a okrem iného ide najmä o prevenciu pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Sauna však nemusí byť vhodná pre každého.

 

Sauna je zvyčajne miesto vyhriate na teplotu od 50 do 105 °C. Používanie sauny zvyšuje teplotu pokožky až na 40°C. Pri tomto procese nastáva potenie, ktoré plní podobnú funkciu ako počas cvičenia. Je dôležité poznať svoje telo a vedieť, ktorý druh sauny je pre nás najlepší, pretože nie každý z nás môže znášať vysoké teploty rovnako. V každej saune by sme sa mali potiť inak.

Prečo sú plavky v saune škodlivé

Každý, kto saunu navštevuje pravidelne, pozná všetky zásady celého procesu. Najvyššia teplota vzduchu by nemala presahovať 105 °C. Do sauny sa nevstupuje v plavkách, pretože materiál je vyrobený zo syntetického materiálu, ktorý nie je prispôsobený vysokým teplotám. Látky sa pomocou vysokých teplôt uvoľňujú a sú vysoko rakovinotvorné. Do nášho tela sa dostávajú cez našu pokožku alebo pomocou dýchacích ciest. Tak isto naše plavky obsahujú stopy pracieho prášku a aviváže, ktoré sa nám prostredníctvom tepla dostávajú do otvorených pórov v koži. Plavky plné chlóru sú škodlivé pre naše zdravie, pretože chlór sa vo vysokom teple vyparuje. Kombináciou plaviek, chlóru a tepla vznikajú jedovaté plyny, ktoré sa pri celom procese dostávajú do ovzdušia a pri relaxácií škodíme nie len sebe, ale aj ostatným okolo nás.

 

52 SATUWARNA Matt Chaneys

               Foto: Matt Chaneys

 

KLAFS Sauna Aurora Hoss

  Foto: KLAFS

Fínska sauna

Ide o saunu s najsuchším vzduchom, kde sa teplota vzduchu pohybuje okolo 100 až 105°C. Vo fínskych saunách sa zvyknú oblievať kamene čistou alebo vonnou vodou, ktorá pôsobí na naše dýchacie cesty. Po každom oblievaní kameňov vodou by sa mala sauna dostatočne vyvetrať, aby sa nezvyšovala vlhkosť a udržiaval sa tak vo fínskej saune suchý vzduch.

Parná sauna

Parná sauna narozdiel od fínskej sauny má vo vnútri hadicu s tečúcou vodou. Odlišuje sa svojou vlhkosťou. Zatiaľ čo vo fínskej saune je vzduch suchý, tak v parnej saune je vysoká vlhkosť vzduchu takmer 100%. V parnej saune je teplota vzduchu podstatne nižšia, iba okolo 60 °C. Takéto miesto je ideálnym miestom na tvorbu plesní, preto je dôležité, aby tu bola dodržiavaná hygiena.

 

Modern Sauna Design Ideas For Corner Bathroom With

 Foto: Matt Chaneys

KLAFS Sauna AURORA Decke Euklid

 Foto: KLAFS

 

Infra sauna

Infračervené žiarenie zvyšuje 2 až 3 krát viac objemu potu oproti iným typom sáun. Práve vďaka infra panelom prehrieva ľudský organizmus oveľa účinnejšie. Toto teplo sa dostáva hlbšie do vášho organizmu. Dosahuje teplotu maximálne do 60°C. Sú vhodné práve pre ľudí s kardiovaskulárnym rizikom ochorení. Preto sa môže pobyt v saune predĺžiť. Výhodou takejto sauny je, že vyhrieva priamo vaše telo – nie okolitý vzduch. V klasickej saune vypotíte 95 – 97 % vody, zatiaľ čo v infra saune je to len 80 – 85% vody, zbytok tvoria tukové bunky a cholesterol, ťažké kovy, kyseliny, sodík a čpavok. V infra kabíne sa vylúči15% škodlivých látok z tela.

Jedna infra sauna sa nahrieva približne 10 minút. Jeden cyklus v saune by mal trvať od 25 až do 40 minút bez prerušenia. Sú veľmi nenáročné na údržbu, preto sú infračervené sauny obľúbené v domácnostiach a to priamo v kúpeľniach, zimných záhradách, či suterénoch. Prostredie sa dá spríjemniť aj zabudovaním LED svietidiel, ktoré napomôžu k dokonalej relaxácií a vytvoria príjemnú atmosféru. Bonusom vašej domácej infra sauny môže byť aj zabudované rádio.

 

 

Text: Petra Laclavíková