stonehouse Domc menorca perex toptrendy

 

Španielsky ostrov Menorca je bohatší o jednu špecifickú stavbu. Známe Nomo štúdio vytvorilo skutočne šarmantný a pozoruhodný domček v obľúbenom španielskom letovisku Menorca. Rodinný letný kamenný dom je inšpirovaný tradičnou architektúrou typickou pre tento ostrov s využitím niektorých moderných prvkov.

 

Kamene, ktoré boli zakomponované do budovy pochádzajú z miestnych vykopáviek. Dom je svojou dispozíciou orientovaný na morskú stranu,  aby bol z neho nádherný výhľad na celé pobrežie. Terasa je dlhá 11 metrov bez použitia stĺpa pre väčší rozhľad. Pohľad na more nie je teda ničím obmedzený. Dvojnásobná výška stropu vytvára unikátny vizuálny priestor a vďaka veľkým oknám turisti môžu obdivovať fantastický výhľad na okolitú prírodu. Vkusné moderné vybavenie  ladí s drevom a kameňom, ktoré si vybralo štúdio pre riešenie tohto interiéru.

 

 

domcekmenorca toptrendy

 

Španielska rezidencia predstavuje silný kontrast, pretože hoci je tradičná, nesie v sebe aj prvky modernej architektúry, ako napríklad schodisko, ktoré má zabudované osvetlenie v zábradlí. V duchu tradičnej španielskej architektúry sa však kamenná rezidencia vyhýba použitiu akýchkoľvek chemických ošetrení, ktoré by mohli poškodiť povrch domu.

 

kamennydom menorca22 toptrendy

 

Kamenná stavba využíva koncepciu v zložení fasády a materiálnosti. Pri stavbe bolo využívané miešanie miestnych architektonických zvykov a materiálov s modernými architektonickými formami a stavebnými technikami. Zloženie fasády vedie k reinterpretácii menorcanského zvyku orámovania okien a rohov svetlých farieb. Veranda funguje ako centrum domu, pretože práve z nej je očarujúci výhľad na pobrežie. Okná s drevenými rámami zvýrazňujú vysokú nadmorskú výšku domu a prinášajú do miestností veľmi veľa slnečného svetla.Kuchyňa a obývacia izba majú veľké posuvné okná.

 

menorca spain domcek

 

Prudký sklon pozemku obmedzil umiestnenie budovy, aby sa predišlo tomu, že dom bude mať blokované výhľady na more. Nomo štúdio navrhlo dom tak, aby sa denné obývacie priestory nachádzali na prvom poschodí, zatiaľ čo spálne na prízemí.  Pri stavbe sa využíval silný rámovací efekt.  Naklonená strecha sa otvára smerom k pohľadu a čelná fasáda je zasklená od podlahy po strop s oknami. Stavba reflektuje na požiadavky klienta, ktorý preferuje víkendový pobyt v tradičnom letnom dome s využitím prvkov modernizmu v lone prírody.

 

stonehouse Domc menorca