dubai 2V prvej polovici novembra sa už tradične v emiráte Dubaji koná prestížny dizajnový festival – Dubajský týždeň dizajnu. Jeho tohtoročnou témou bola oslava dedičstva Blízkeho východu.

Festival prepojil množstvo inštalácií, workshopov a interaktívnych zážitkov, ktoré spoločne skúmajú kľúčové témy ekologického dizajnu. Zaoberajú sa riešením potreby regenerácie materiálov z našej minulosti a zároveň predstavujú nové formy podporujúce udržateľné postupy, zahŕňajú upcykláciu a zmenu účelu organických materiálov.

 

dubai 9

 

Palmový pavilón

Emirátsky architekt Abdall Almul napríklad upriamuje pozornosť na to, že domorodá palma má v živote a kultúre emirátov a nielen ich, mnohostranné využitie. Poskytuje výživu, prístrešie, je taktiež palivom, materiálom na výrobu nábytku a spotrebného materiálu. V pavilóne Of Palm boli všetky inštalácie vytvorené výlučne z komponentov palmy - od strechy až po konštrukčné stĺpy kmeňov stromov.

 

dubai 1

 

Ďalší výstavný priestor - Edge Morph od architektov zo spoločnosti Edge, predstavil návštevníkom zážitok zameraný na palmové drevo. Inštalácia, vyrobená z dosiek vyrobených z upcyklovaných palmových listov, predstavuje prázdnotu organických kriviek a kontrastných kontúr umocnených posunutou hrou svetla a tieňa. Lavička, ktorá bola na festivale v tomto pavilóne inštalovaná je zase poctou dedičstvu Spojených arabských emirátov a čerpá z idylických scén miestnych farmárov odpočívajúcich uprostred krajiny obkolesenej palmami.

 

dubai 1

 

Pripomienka dedičstva jednotlivých emirátov

Reinterpretácia vidieckej ľudovej architektúry s cieľom navrhnúť dizajnové riešenia pre mestskú súčasnosť a budúcnosť bola realizovaná architektom Ahmadom Alkattanom. Vo svojich dielach prepája minimalistickú estetiku s pokročilými stavebnými technikami a vytvára pouličný mobiliár, ktorý uctieva historický význam holubích veží na Arabskom polostrove. Vďaka svojej bielej valcovitej forme sa konštrukcia, 3D tlačená s recyklovaným vystužením, drží tohtoročnej témy udržateľnosti a zároveň vytvára tiché útočisko pre okoloidúcich. Otvory pre vetranie označujú prah, ktorý stiera súkromie a otvorenosť, zatiaľ čo holubie hniezda prepichujú jeho zaoblený vrch a využívajú ho ako miesta odpočinku a výživy.

 

dubai 3

 

Zaujímavou skulptúrou je dizajnová štúdia waiwai. Táto oživuje jednu z najznámejších stavieb z ľudovej architektúry Spojených arabských emirátov – hadeeru. Ide o otvorený prstenec palmových listov spojených do jedného celku tak, aby poskytli útočisko pred klímou a prvkami púšte. Slúži ako prístrešok a spoločný priestor na reflexiu uprostred panorámy mesta, vytvorený z udržateľných stavebných materiálov na báze soli.

 

dubai 6

 

Alya Ola Abbas' Breeze Houses odkazuje na ikonickú veternú vežu Al-Barjeel, pozoruhodný architektonický prvok historických domov v SAE, v súčasnom výraze. Priesvitné modré závesy, ktoré spájajú architektúru, prírodu a ľudské príbehy, odrážajú tanec vetra, zatiaľ čo zvukové nahrávky splietajú rozhovory a príbehy o živote v Emirátoch.

Remeslá i tradície

Na festivale tvorcovia nezabudli ani na dôležitosť remeselných a kultúrnych tradícií regiónu. Tradičným remeslom v emirátoch bolo a je oddávna tkanie. Z týchto zručností vznikajú tradičné dizajnové modely a doplnky pre bývanie i odievanie. Posun v remeselnom tkaní predstavili architekti AlZaina Lootah a Sahil Rattha Singh, Naseej v tom, že usporiadali naskladané vrstvy dreva, ktoré sa postupne rozvíjajú, aby odrážali zložité vzory nachádzajúce sa v tradičnom tkaní a jeho geometrii.

 

dubai 1

dubai 7

 

Sara Al Rayyes z Orient Design Studio vzdali hold perleťovému dedičstvu Bahrajnu. Odkazujú na kultúrne symboly a zároveň vytvárajú moderný, ekologický prístup k jeho nasledovaniu. V inštalácii využili udržateľný betón ako kompozitný materiál, ktorý stelesňuje silu a odolnosť. Výsledkom je sedenie symbolizujúce samotnú perlu, kombinovanú s estetikou arabských lodí dhow a lesknúcimi sa dúhovkami lastúr ustríc.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Dubai Design Week