designblok designerie 1Najväčší festival dizajnu a módy v strednej Európe otvoril svoje brány v stredu 5. októbra v Prahe. Takmer 200 výstavných inštalácií, módne prehliadky a odborné prednášky sa konajú v dvoch hlavných priestoroch mesta, Umeleckopriemyslovom múzeu a v budove Gabriel Loci.

Hlavnou témou tohtoročného festivalu je LES. V rámci témy sa bude prezentovať využitie prírodných materiálov a znovunávrat k tradičným remeslám a remeselným technikám v oblasti dizajnu. „Les je zdrojem života. Díky rostlinám můžeme dýchat, zeleň je nejpřirozenějším zlepšovatelem našeho každodenního prostředí. Les je také zdrojem materiálů, chrámem odpočinku, rájem houbařů, zdrojem inspirace umělců i kutilů, strašidelným i magickým pohádkovým místem. Vůně lesa, mokré země, listí, jehličí, lučních květin je důvodem proč jít dál,“ osvetluje výber hlavnej témy Designbloku riaditeľka festivalu Jana Zielinski.

 

designblok designerie 1

UMPRUM, Gabriel Loci, Foto: Tomáš Hercog

Designérie inšpirovaná podhubím

Ústredným miestom a srdcom festivalu sa každoročne stáva priestor Designérie. Každoročne na jeho vzhľade pracujú iní architekti. Tento rok dostali priestor na realizovanie svojich myšlienok v duchu témy LES dizajnérky Monika Matějková a Veronika Watzková zo štúdia My dvě. Výsledkom je priestor zmenený na hravú oázu inšpirovanú podhubím.

 

designblok designerie 1

Designerie, foto: Tomáš Hercog 

Vystavovatelia a dizajnéri s českým pôvodom na jednom mieste

Umeleckopriemyslové múzeum s koncepčne ladeným výstavným priestorom s vlastnou podtémou PRALES bude na dvoch poschodiach prezentovať výhradne tvorcov a firmy s českými koreňmi. Jeho súčasťou bude aj druhá edícia výstavy Rodinné striebro, ktorá predstaví českých rodinných výrobcov strieborných šperkov, výstava súčasného porcelánu Terra Alba i expozícia zberateľského designu Art House v podobe intervencie do výstavy historickej zbierky skla Vojtecha Lannu.

 

designblok diploma selection johankaposova 3 designblok MIKOLASKOVA DROBNA 2 foto johankaposova

Vľavo: Diploma Selection, vpravo: Mikolášková - Drobná, foto: Johanka Pošová 

Spoločenská zodpovednosť voči slabším

Pod spoločným heslom Sláva Ukrajine! sa na tohtoročnom Designbloku, najväčšej stredoeurópskej prehliadke módy a designu, predstaví sedem progresívnych ukrajinských dizajnérov a štúdií. Organizátori Designbloku si chcú touto výstavou uctiť prácu ukrajinských dizajnérov a značiek, ktoré pokračujú v tvorbe napriek prebiehajúcej vojne.

 

designblok designerie 1

Vitra Křehký, foto: Tomáš Hercog

Mediálnym partnerom festivalu je aj naše Vydavateľstvo MEDIA/ST. Ak sa nemôžete na podujatí zúčastniť osobne, prinesieme vám všetky novinky, trendy a informácie z oblasti dizajnu na našich webových stránkach a v printových magazínoch už čoskoro.

Pripravila: Petra Adamcová
Úvodná foto: Tomáš Hercog