nabytok a byvanie formdesign dreveny nabytok wabi sabi japandi dizajn toptrendy

 

 

Aktuálna prehliadka expozícií v Nitre je čosi ako prechádzka v časovej slučke. Hoci sú tu pozorovateľné nové prvky, niektorí vystavujúci poňali pohodlie doslova a bez okolkov vystavili vo svojej expozícii kolekcie z minulej sezóny, prakticky bez jedinej zmeny. Do zoznamu vystavovateľov sa navyše infiltrujú čoraz častejšie nové talenty, radikálnym spôsobom meniace doterajšie predstavy o slovenskom dizajne. A aj vďaka tomuto dynamickému posunu sa vyjasňujú odpovede na to, čo presne vie ponúknuť lokálna kreatívna sila trhu s rastúcimi nárokmi. 

Na slovenské pomery je to nadštandard. Expozície v pavilónoch sa tento týždeň naplnila nápadnými farebnými kombináciami, fúziami dekorov a zmesou moderného nábytku, ovplyvnenou všetkým, čo posledné tri roky mohli ponúknuť. Pretože slovenskí zákazník si vyberá zo všetkého niečo. Reagovať na tempo svetových veľtrhov je zbytočné. A vôbec, nebolo by takéto tempo azda až zbytočne rýchle? Posunúť termín výstavy o viac ako týždeň dopredu, bolo snáď predsa len unáhlené. Katalógy pre rok 2019 posielali mnohí výrobcovia len niekoľko hodín pred oficiálnym zahájením ročníka. A aj v dôsledku toho bol určitý rozpor medzi promo materiálmi a vystavenými modelmi skôr pravidlom, než výnimkou. 

 

 

nabytok a byvanie 2019 formdesign dreveny nabytok wabisabi japandi styl dizajn toptrendy

Formdesign pôsobí na trhu od začiatku deväťdesiatych rokov. Pozornosť na seba strháva v posledných rokoch nielen rafinovaným dizajnom, reagujúcim na aktuálne trendy, ale aj vkusnou prezentáciou na veľtrhoch. Praktické riešenie v detailoch a netradičné, architektonické využitie zvyškových foriem z výrobne odlíšili expozíciu značky tak, ako dokázal len málokto. 

 

 

Reagovať na trendy vo svete sa však snažíme tak pohotovo, ako je to len možné. Prirodzene, reagovať na akúkoľvek novosť na dizajnérskej scéne je pre mnohých len drahým špásom,; platí to ako na strane zákazníka, tak na strane producenta. V žiadnom prípade to však neznamená, že by sme zostali pozadu s tým, čo sa deje v ostatných kútoch sveta. Veď aj u nás sa už rozširujú štandardizované výrobné rozmery, prejavujúce sa v kapacite sprchovacích kútov, pohoviek aj postelí či matracov. Odpoveď na to, čo spôsobuje tento fenomén, je pre každého odlišná. Niektorí tento stav odôvodňujú tým, že dôraz na pohodlie vyvoláva zmenu vo vnímaní toho, v čom spočíva luxus z priestoru. Iní pridávajú centimetre pre poňatie väčšieho množstva osôb a viacúčelové využitie. 

 

 

nabytok byvanie 2019 velur zamatove potahy topsedacky dizajn toptrendy

 Kapacita pohoviek sa zväčšuje a formy sú v dôsledku toho objemnejšie. Podobne, ako v prípade minuloročného Moddomu,trend zamatových poťahov si zachoval svoju pozíciu v kolekciách viacerých výrobcov. Paleta je tentokrát omnoho odvážnejšia a je jasné, že favoritom tejto sezóny je predovšetkým žltá. 

 

 

Výrobné podniky sú prezieravé a tušia, že sa musia prispôsobiť pomocou jedného modelu viacerým odlišným segmentom na trhu. A nadštandardné rozmery sa tak stávajú nevyhnutnosťou aj pre tých, ktorí doteraz neboli zvyknutí na to, aby navrhovali riešenia na počkanie. Potvrdzujú to aj slová Petra Mačáka zo spoločnosti Aquatherm: "Na to, aby bolo možné vyhovieť konkurencii zo strany zákazkovej výroby, museli aj iné firmy reagovať tým, že upravili doterajšie normy. V prípade sprchovacích je dnes bežne dostupný modul so šírkou 120 cm." Dokonca ani trend v zmenách umiestnenia sprchovacích kútov nezostáva nepovšimnutý. Z malých boxov s polyakrylátovými dverami sa stávajú diskrétne niky so zapustenými vaničkami či odtokovými žľabmi.  

 

 

nabytok byvanie kuchyne kupelme siko dizajn toptrendy

 

Zmeny sa prejavili aj vo vnímaní doterajšieho severského dizajnu. Hygge sa dostáva do roviny Nordic Cool/Scandi Cool a reaguje na doterajšiu uzemnenosť prostredníctvom kontrastných akcentov a častejším využívaním zelene. Mimoriadne obľúbenou je tyrkysová, ktorá bola predstavená v inštalácii Siko (hore) či baklažánová z expozície Javoriny (dole) 

 

nabytok byvanie javorina tomas kral juro dizajn toptrendy

 

 

Kým je kúpeľňový dizajn na svojom vrchole viac ako kedykoľvek predtým, presvedčenie o tom, že dekor sa ocitá na pomedzí dvoch sezón; presnejšie na pomedzí boho glamu a industrialu, podobne preberajúceho vplyvy z bohémskeho štýlu bývania, viditeľného predovšetkým na bytových doplnkoch. Dôkazom toho bola aj kolekcia jedálenskeho nábytku a výrazne riasených obrusov, ktoré na stánku vydavateľstva Media/ST predstavila spoločnosť Bajex.

 

nabytok a byvanie bajex boho glam dizajn toptrendy

Dekor sa ocitá na pomedzí dvoch sezón; presnejšie na pomedzí boho glamu a industrialu. Dôkazom toho bola aj kolekcia jedálenskeho nábytku a výrazne riasených obrusov, ktoré na stánku vydavateľstva Media/ST predstavila spoločnosť Bajex.

 

Kým na jednej strane korení tradícia dreveného nábytku, oslavovaného v dubových posteliach a orechových komodách, na scéne sa v malých vlnách ohlasuje svieži závan slovenských dizajnérov, bez sentimentu meniacich imidž tradičných, rodinných podnikov, ktorým dodávajú im potrebný update, korešpondujúci s tým, čo sa deje za hranicami nitrianskeho výstaviska, domáceho trhu aj európskeho regiónu. Michal Riabič navrhujúci pre Arteston, Peter Palatinus z Drevbytu či tvorivé skupiny zodpovedné za vzhľad sedacieho nábytku Formdesign, svietidiel Trilum, alebo hnutie Fragmenty, pozostávajúce z najmladšej generácie zvolenskej Technickej univerzity. Nádejné talenty sa však zjavujú aj vo vznikajúcich ročníkoch odborných škôl. 

 

 

nabytok byvanie 2019 velurove potahy divan art deco dizajn toptrendy

 Zvláštnym úkazom ročníka boli nepatrné reakcie na momentálnu tendenciu návratu k začiatkom minulého storočia. Opulentné tvary divánov dostávali update najmä skrz zamatové poťahy. Vo všeobecnosti však išlo o spestrenie inak strohých foriem, zastúpených vo výbere vystavovateľov. 

 

 

Napriek tomu, že sa výstavisko opäť prepĺňalo účastníkmi zo Slovenska a Českej republiky, prítomnosť poľských výrobcov bola výrazná. Všeobecný názor o diskutabilnej kvalite poľskej výroby zostáva nejasný. Podľa Andrey Kasovej z Led2 je poľská výroba vecou pohľadu. "Samozrejme, je to trh ako každý iný. Nájdu sa aj kvalitné štúdiá a nájdu sa aj producenti, ktorí ponúkajú o niekoľko tried horšiu kvalitu. No podobne ako inde vo svete, aj poľská výroba sa už presunula do Číny." A nestabilné podnože na ušiakoch a stoličkách, padajúce dvierka či laxne nanesené nátery uberali niekoľko desiatok bodov z celkového dojmu veľtrhu. Hoci je koncentrácia kvality sústredená najmä do pavilónu M3, kde sa nachádza aj stánok našej redakcie a vydavateľstva Media/ST, niekoľko svetlých momentov je možné zahliadnuť aj v ostatných pavilónoch. Dôkazy ponúka veľkorysá expozícia Eurosofa v spojení s talianskou značkou Egoitaliano, rozsiahla prezentácia spoločnosti Geberit, vkusne vyriešené mikrokozmy kuchýň Enzo či kúpeľní Siko či SmartLight, vynikajúcich medzi okolitou konkurenciou. 

 

 nabytok byvanie mix match tartan wabi sabi smooth look pohovka dizajn toptrendy

 

Tuzemský vkus má vlastné pravidlá. Prístup novej generácie dizajnérov sa prejavil v odvážnych kombináciách štýlov. Fúkané farebné sklo Patrika Illa v novej kolekcii Briku (dole) či stretu minimalistického japandi nábytku a tartanu v prípade Formdesign. Tieto svojské mixy sú úkazom, ktorý je možné pozorovať len na našom trhu. Ich kombinácia je citlivá, nesnaží sa šokovať, nestráca však na dynamike výrazu. 

 

nabytok byvanie brik patrik illo skleny dizajn bytove doplnky toptrendy

 

Takže aj napriek tomu, že Nábytok a Bývanie prekvapil svojim predčasným zahájením, vystavovatelia boli pripravení podľa svojich možností na to, čo môže od žiadať slovenský zákazník. Pripravili si pre nich škálu drsných látok s ľahkou údržbou, kanárikovo žlté pohovky, reliéfne obklady a na mieru postavené zostavy kuchynských liniek. Ohliadnuc sa za týmto ročníkom, môžeme konštatovať jedine spokojnosť a nadšenie z toho, že na našom trhu vzniká tentokrát vypätá situácia, spôsobená výmenou generácií, striedaním názorov a štylistickou rozmanitosťou. Prípadný strach z nízkej kvality je zbytočný. tam kde zlyhávala prezentácia, zlyhala aj komunikácia. A prítomnosť takýchto prípadov je, ako už veľakrát ukázala história, len dočasným stavom, ktorý zakrátko zostane minulosťou. 

 

www.thermorywood.sk