styly z maison objet trendy novej sezony toptrendy sk

 

 

Náš návrat z parížskej prehliadky Maison & Objet bol plný dojmov z novej sezóny. Niektoré z momentov, ktoré sme prežívali počas uplynulých dní, sme očakávali. Iné, naopak, boli neočakávané. Prehodnocovali sme, vyberali a prinášame rýchly prehľad toho, čo by ste v tejto sezóne určite mali vyskúšať, ak chcete zostať na stope trendom.

 

Z toho, čo sa zachovalo z minulej sezóny, môžeme povedať, že wabi-sabi naplno preniklo do škandinávskeho dizajnu. Paleta farieb je definitívne sýtejšia a to aj napriek tomu, že výrazné zastúpenie žiarivej koralovej bolo viditeľné aj na stánkoch vystavujúcich firiem. Pre instagramistov však boli zaujímavejšie expozície, v ktorých prevažovali odtiene tmavomodrej, zelenej či oranžovej. A fakt, že tieto odtiene sú vizuálne pútavejšie, môže spôsobiť to, že sa pastelové odtiene budú dostávať do juxtapozícií s o čosi sýtejšími odtieňmi. Tento trend je aktuálne viditeľný najmä v kórejských interiéroch a retailoch. Na to, aby sa dostal do interiérov, je ešte priskoro. No z toho, čo sme mohli vidieť najčastejšie vo všetkých halách, si určite vyberiete takisto. Táto sezóna je plná odvážnych trendov, ktoré nabádajú k tomu, aby sme sa na dizajn dívali novými očami a intenzívne ho prežívali všetkými zmyslami. 

 

 

maison objet toptrendy 1

 

Mix & Match

Jedným z kľúčových trendov tejto sezóny je miešanie kultúrnych odkazov. Odsledovali sme triky, ktorými vystavujúci miešajú umelecké štýly a grafické vzory vo svojich nových kolekciách. Najčastejšou kombináciou bolo spájanie tropického dekoru s berberskými či aztéckymi vzormi. Podobný princíp platí pre materiály. Bambus kombinujte so sisalom alebo vlnou.

 

 mix match nova sezona kombinovanie vzorov berberske byvanie maison objet toptrendy

 

 

 

Japandi

Štúdiá ako Raumgestalt či Feelgood predviedli na výstave silu japandi vo všetkých jeho podobách. Minimalistická ázijská estetika bola viditeľná na jedálenských a barových stoličkách aj kuchynských doplnkoch. V tomto štýle prevažuje predovšetkým svetlé drevo a doplnky v podobe neutrálov.

 

japandi hygge wabi sabi interier dekor toptrendy

 

 

Laid-back cool

V tejto sezóne sa kreslá a pohovky dostávajú viac k zemi a majú robustnejší vzhľad. Platí to aj pre bočný pohľad. Úzke profily v aktuálnych kolekciách nehľadajte. Naopak, objem sa zväčšil a spolu s ním sa nafúkli aj rozmery sedacích súprav. Obzvlášť silueta pohoviek je plynulá a neprevažuje v nej ani proporcie operadla, ani sedáka. Takéto línie predstavili vo svojich najnovších kolekciách TON, Ligne Roset, Boca do Lobo či dánsky Woud.

 

laid back cool dizajn ligne roset pohovka toptrendy

 

 

 

Najlepší dizajn je antidizajn

V centre pozornosti je tentokrát aj rebélia. Priestor na vyjadrenie dostávajú pouliční umelci a tak sa aj do interiérov dostávajú prvky ulice. Bullt & Stein predstavili outdoorové inštalácie ovocia v nadživotnej veľkosti, Keur zas vracia do hry techniku chaotického scoubidou výpletu a  Alice Gavalet mení predstavu o modernej fajanse.

 

antidizajn maison objet toptrendy

 

 

 

Grafické kolekcie

Spolu s antidizajnom sa dostáva do centra záujmu aj grafický dizajn. Nápaditosť grafických vyobrazení bude v rámci bytových doplnkov na vzostupe počas celého roka. Prvotriedna kvalita sa začína vnímať ako samozrejmosť a tak sú dizajnéri nútení presviedčať o jedinečnosti svojej kolekcie výraznejšími prvkami. Potlače, štruktúry a vzory im dovoľujú vytvárať zberateľské kolekcie, ktoré vytvárajú súvislú sériu. Koberce sa menia na umelecké diela, sady tanierov na komiksy.

 

graficke kolekcie dizajn maison objet toptrendy

 

 

 

Je tu opäť. Art-deco!

Je to najskôr sentiment, ktorý vracia takmer storočné art-deco, späť do hry. S očakávaním toho, ako bude vyzerať začiatok dvadsiatych rokov dvadsiateho prvého storočia, predstavujú dizajnéri update dvadsiatych rokov storočia minulého. Strapcový kabinet na stánku Ibride a expozícia značky Houtique dali art-decu rozmer moderných farebných paliet. Ak chcete uchopiť štýl art-deca v tejto sezóne ako profesionáli, inšpirujte sa jeho japonskou podobou.

 

art deco dizajn maison objet toptrendy