designblok rok 2018 premiery prveho dna interaktivna instalacia toptrendy sk

 

 

O tom, že atmosféra jubilejného ročníka je výnimočná, už nepochybuje azda žiadny z návštevníkov. A práve tak, ako bola návšteva Designbloku premiérovou pre nich, rovnako tak bol dvadsiaty ročník príležitosťou aj pre samotných dizajnérov. Designblok však nie je len o dizajne. Je to veľmi pekný ročník. Omnoho krajší, než ten minuloročný. Na takomto tvrdení sa zhodlo niekoľko opýtaných vystavovateľov, študentov aj redaktorov. 

 

Designérie, hlavná výstavná hala medzi ľavým a pravým krídlom výstaviska v pražských Holešovicích, pozývala účastníkov už počas slávnostného galavečera k tomu, aby sa pristavili pri nadrozmernej inštalácii T.G. Masaryka, stvárneného v oceľovom skelete. Jedna z mnohých príležitostí, ako si originálne zväčšiť túto akciu. Návštevníci a študenti umeleckých škôl sem prichádzali už od skorého rána. Spolu s ostatnou verejnosťou sa tú sústreďovali okolo niekoľkých atrakcií, vrátane piána, bazéna s loptičkami či dvojposchodovej nafukovacej šmykľavky. Bolo to zároveň miesto, kde je možné počas celej doby akcie nájsť výborné jedlo, ale takisto sa rozhodnúť, či je lepšie prejsť do Openstudia alebo Superstudia. Na jednej strane sú dizajnéri, na druhej výrobcovia a značky. 

 

 

designblok 2018 premiery prveho dna interaktivna instalacia toptrendy sk

 Väčšina interaktívnych inštalácii sa nachádza v Designerii. Medzi výnimkami je imerzívny priestor v Superstudiu.

 

Ideálne je začať jedným z nich a pokračovať druhým. Na obidvoch póloch však v tomto ročníku pribudli nové mená. Medzi výraznými debutmi ročníka je predovšetkým úvodné predstavenie dánskeho konceptu bývania, presahujúceho ideály o hygge. S dizajnérkou a manažérkou Bo Concept, Śtěpánkou Pečenkovou, sme sa priamo na mieste rozprávali o tom, ako vyzerá najnovšia kolekcia značky a čo ju najlepšie charakterizuje. "Jedná sa o spojenie priam brutalisticky masívnej hrúbky pohovky, položenej na tenkom oceľovom ráme, čím celá pohovka pôsobí priam levitujúco." V predstavenej expozícii sa popri pohovke predstavila dvojica konferenčných stolíkov, koženého kresla a policovej zostavy, doplnenej o podlahovú lampu a stojan na časopisy. Celkový dojem zo stánku bol však pre manažérku mierne rozpačitý: "Je to premiéra, no na celkovom vzhľade stánku by som ešte spravila niekoľko úprav. Vedela by som si to teraz predstaviť aj inak," priznáva. 

 

 

designblok boconcept velur brutalizmus koelkcia 2019 toptrendy sk

 Vízia moderného severského bývania bola pre tento ročník premiérova. "Nevylučujeme návrat aj v budúcom roku, zatiaľ máme pozitívna ohlasy," reaguje na účasť manažérka a dizajnérka Štěpánka Pečenková z Bo Concept. 

 

Ďalším žiarivým príkladom pôsobivého debutu je expozícia svietidiel Artglass, ktorá sa v aktuálnom ročníku predstavila sériou krištáľových lustrov Mária Terézia. Na otázku, aký je úspech tejto série a s akým ohlasom pristupujú zákazníci k historizujúcej línii, nám odpovedal Vladimír Chum: "Sú to svietidlá, ktoré majú okrem iného úspech v zahraničí, obzvlášť v Ázii. Vo Vietname, kde sa zúčastňujeme pravidelne výstav, by ste s ultramodernými lustrami či avantgardnými svietidlami pochodili len veľmi ťažko. Tam je to všetko ešte stále o klasike. Tá sa tam preferuje vždy." Z nášho rozhovoru ďalej vyplýva, že na výstave sú predstavené aj svietidlá, ktoré môžu návštevníci vidieť premiérovo. Ide totiž o modely z kolekcie VISION, určené pre sezónu 2019/2020. 

 

 designblok vision artglass avantgardny dizajn moderne formy dizajn toptrendy sk

 O svietidlá zo série Vision je záujem v Európe. Pre Mexiko či Vietnam sú zaujímavejšími klasické formy. Vysvetľuje Vladimír Chum, ktorý má skúsenosti z množstva zahraničných výstav. 

 

Novými štúdiami boli okrem dizajnérov aj priestory, ktoré pripravila galéria Artiséme v špecifickom dekore, kombinujúcom aktuálne modely z českých dielní Křehký či Dechem. "Maľby stien aj podlahy sme si vyriešili vo vlastnej réžii. Bolo to pre nás nečakané a neplánované. Na poslednú chvíľu sa však uvoľnilo jedno vystavovateľské miesto, a tak sme sa oň prihlásili približne týždeň pred začatím," popisuje debut galérie Marek Vaculčík. 

 

 designblok artiseme galerie praha expozice krehky dechcem toptrendy sk

 Priestory, ktoré vznikali na poslednú chvíľu. Novootvorenej galérii Artiséme sa podarilo dostať na zoznam len týždeň pred zahájením ročníka. "Dostali sme informáciu, že sa uvoľnilo miesto a hľadali náhradu za iného vystavovateľa. Celú expozíciu sme si robili úplne sami. Platí to aj pre omietku na stenách a podlahu," popisuje vznik stánku Marek Vaculčík. 

 

Ako výstavné priestory však pôsobí prakticky každá z aktuálnych expozícií. Návštevníci si pri vstupe do Openstudia môžu prečítať najnovšie tituly zo zahraničných vydavateľstiev. A samozrejme si ich môžu rovnako zakúpiť. Možnosť zakúpenia vystavených modelov sa však týka väčšiny stánkov. Azda najzaujímavejším je temný stánok s prenikavo neónovými zelenými platňami. Sú výsledkom dizajnéra Michala Pražského, ktorý navrhol kolekciu z uránového skla. Fotografiu zo stánku môžete nájsť aj na instagrame @toptrendysk alebo prostredníctvom hashtagu #okdesignblok. Presne tak budeme počas celého týždňa zverejňovať exkluzívne zábery priamo z centra diania. A samozrejme aj ďalšie správy, novinky a rozhovory z Designbloku. 

 

 

Redakcia: Ján Krajč