phase m zlata noha luxusne doplnky pre nabytok prave zlato noha sedacky moddom toptrendy

 

Aktuálny ročník veľtrhu nábytku je prehliadkou premysleného dizajnu. Dokazuje vyspelosť slovenských značiek a zmenu v prístupe k materiálnemu opracovaniu. Vystavovatelia ani trochu nešetria na materiáloch. Zákazníci zas na priestore.

 

Môžeme konštatovať, že Moddom 2018 je predzvesťou perspektívne sa rozvíjajúcej dizajnérskej scény, ktorá v domácich končinách naberá nový dych a kráča, a to aj v porovnaní s veľtrhmi Milána či Paríža svojou vlastnou cestou. V ústrety náročným, no pritom tradicionalisticky orientovaným zákazníkom. Výrobcovia netaja inšpiráciu svetovými značkami, ktoré spoznávajú počas veľtrhov v Kolíne, Frankfurte nad Mohanom či Miláne. Tvrdia, že inšpirácia je nevyhnutná, no prispôsobiť svetové trendy nárokom našincov je už o určitej znalosti trhu.

 

phase zlata noha luxusne doplnky pre nabytok prave zlato noha sedacky moddom toptrendy

 "Chceli sme dať zákazníkom niečo špeciálne. A ak sme uvažovali o zlatej nohe, muselo to byť z 24-karátového zlata." Konštatuje Ester Urbánková, obchodná manažérka Phase. Foto: Phase

 

 

Slovenským domácnostiam v súčasnosti dominujú veľkoryso riešené sedacie pohovky s výrazným odkazom talianskeho dizajnu. Medzi tými najväčšími prítomnými pohovkami bol model Grand Suite z dizajnérskej dielne rakúskeho tria EOOS. Grand suite je stelesnením ich manifestácie jedinečného mixu spontánnosti, paradoxu a zvláštnosti.

 

 

 

Podobne paradoxný, dômyselný, no umiernenejší dizajn bol viditeľný v novej línii sedacích súprav Phase. Prezrádza manažérka predaja, Ester Urbánková: „V novej kolekcii sa nachádza aj pohovka Bergamo, ktorú je možné jednoduchým úchopom zmeniť na dvojposchodovú posteľ. Je to model, ktorý reaguje na narastajúcu kúpu bytov s malou rozlohou. Dôraz na detail sa pri sedačkách z kategórie Luxury a Elegance odráža aj v doplnkovom segmente, ako sú nohy, pestrosť poťahových látok či prešívanie v troch rozličných variantoch.

 

 

walter knoll grand suite pohovka rozkladacia široká postel sedacka stopka toptrendy

Model pohovky Grand Suite je výsledkom dizajnérov zo štúdia EOOS, navrhujúcich pre rakúsku značku, ktorá má na Slovensku výhradné zastúpenie. Za dizajnom pohovky stoja Martin Bergmann, Gernot Bohmann a Harald Gründl.  Foto: Walter Knoll

 

Zvyšujúce sa nároky slovenského zákazníka potvrdil aj Matej Jánošík, zakladateľ spoločnosti Westieri, prinášajúcej na trhu s matracmi prvotriednu kvalitu. „Môžem povedať, že dnešní zákazníci sa v otázke pohodlia odvážili hľadať veľké rozmery. Štandardom je už matrac s parametrami 200 x 200 cm. V porovnaní s niekdajšími rozmermi 90 x 180 cm je to výrazný skok. A nejde pritom len o páry. King size postele dnes kupujú aj jednotlivci.

 

Zmenu v správaní zákazníkov potvrdzuje aj skutočnosť, že dizajnéri sú dnes oslovovaní aj pri navrhovaní kuchýň či výbere. Pokračuje Ester Urbánková: „Slovenský zákazník dnes hľadá pomoc dizajnéra. Vie, že ak si nechá poradiť od skúseného odborníka, bude jeho investícia omnoho rozumnejšia. To je rozdiel, ktorý by som označil za ten najvýraznejší.“

 

 

westieri matrace rembrandt caravaggio luxusné matrace toppery toptrendy

Pocit luxusu spočíva vo viacerých aspektoch, ktoré sú vnímané všetkými zmyslami. Počnúc taštičkovým odpružením, použitím prírodných materiálov v podobe konského vlasu, hodvábu či alpaca vlny a končiac veľkosťou matraca. Foto: Westieri

 

 

Aj etablované značky, ktoré sa veľtrhu zúčastňujú každoročne, prekvapili technologicky prepracovanými modelmi. Nevytŕčajú z radu svojou extravaganciou. Vynikajú mimoriadne kvalitným prevedením.Pri prehliadke prítomnými expozíciami si návštevníci majú možnosť siahnuť a otestovať okolo seba. A to by skutočne mali. Vizuálne atraktívny dizajn si totiž žiada skúšku správnosti. Už na prvý dotyk je totiž možné určiť, že dizajnéri prechádzajú do omnoho rafinovanejších rovín a nezostávajú len pri prvom pláne Lampy z muránskeho skla, ktoré pôsobia ako lampióny, výrazne štruktúrovaná koža či látkové poťahy s premenlivým odleskom sú len malou ukážkou toho, čo všetko dokázali technologické pokroky vo vývoji látok. 

 

Moddom 2018 tak nie je len ukážkou toho, ktoré trendy sú definitívne súčasťou domáceho trhu, ale tiež toho, čo všetko sa skrýva za nadčasovým a úspešným dizajnom, o ktorý bude mať slovenský zákazník záujem aj o niekoľko rokov. A treba uznať, že triezvy pohľad na trendy a odstup od prehnane rigidného milenializmu umožnili vystavovateľom na ploche niekoľkých výstavných hál predstaviť rozličné roviny vkusného bývania, ktoré striktne nepodlieha aktuálnym trendom. Pekné bývanie na úrovni je totižto luxusom, ktorý si chceme dovoliť všetci.