forum dizajnu stolicka ina

 

Nábytok a Bývanie existuje spoločne s Fórom Dizajnu už 21 rokov a každoročne otvára dialóg medzi návštevníkmi a študentmi dizajnu. Tohtoročná téma má titul KO.LEKCIE. Rozdielom oproti predchádzajúcim ročníkom je návrat k začiatkom podujatia, určeného pre všetky odborné školy so špecializáciou na nábytkový dizajn. 

 

hlavna cena jindricha halabalu

 Redukcionista: Miroslav Truben ocenený Hlavnou cenou v kategórii klauzúrnych prác, získal Cenu profesora Jindřicha Halabalu 2017 za stoličku INA, ktorá svojou formou zabraňuje nesprávnej polohe pri sedení. Redukovaním objemu sa dostal dizajnér k limitom, ktoré bolo vôbec možné dosiahnuť. Úzky profil a zaoblená silueta umocňujú dojem, že celý model je vytvorený z pásu papiera.  

 

Návštevníkom sa naskytá príležitosť získať informácie z aktuálnej scény dizajnu a umenia, priamo z prvej ruky. Mladú generáciu študentov zastrešuje kurátorka Slovenského centra dizajnu, Helena Veličová. Možno i to zapríčinilo, že v súčasnosti sa na domácej scéne venuje tvorbe nábytku veľmi malé množstvo profesionálnych dizajnérov a prepojenie s výrobcami je ešte zriedkavejšie. Preto považujeme za dôležité opätovne iniciovať komunikáciu medzi školami a výrobcami. Predpokladáme, že sa v ďalších ročníkoch výstavy rozšíri aj počet sprievodných podujatí, na ktoré je priestor veľtrhu s množstvom vystavovateľov veľmi vhodný. Školy a študenti sa v rámci Fóra dizajnu ocitnú nielen vo vzájomnej konfrontácii, ako tomu býva na väčšine súťaží a výstav, ale i s profesionálnymi dizajnérmi a výrobcami. Naopak i nové, hravé a svieže nápady študentov môžu ponúknuť inšpirácie profesionálom.Podnetom pre výlučne študentské fórum, bol okrem iného aj vznik Laboratória interiérového dizajnu.na Vysokej škole výtvarných umení. O vyjadrenie ku založeniu tohto laboratória sme požiadali vedúceho katedry dizajnu, Miroslava Debnára.

 

 

"Laboratórium interiérového dizajnu sa zaoberá aj vzťahmi rôznych sociálnych skupín v kontexte k ich bývaniu, a to aj v kontexte zemepisnej polohy daného interiéru. Nové materiálové skladby či farebné a tvarové riešenia s dôrazom na funkciu; to sú výzvy, ktoré má laboratórium vo svojom DNA."

 

 

Ciele laboratória sú komplexnejšie, než by sa mohlo zdať. "Nové výzvy, podporené aktuálnosťou reálnych dispozícií s ohľadom na potreby klienta, vzájomné počúvanie sa a akceptovanie špecifík, to sú reálne postupy pri tvorbe komplexného interiéru. Dnešný človek v interiéri trávi väčšiu časť svojho života a interiérový nábytok je naším služobníkom ale častokrát i pýchou a je tu i akási odpoveď na otázku, ukáž mi ako bývaš a ja ti poviem kto si. Je to naše zrkadlo, ktoré sa v priebehu života vyvíja a malo by sa adekvátne meniť. Zadania Laboratória interiérového dizajnu sú odpoveďou na stále rastúci dopyt a zároveň podporou slovenského designu v oblasti nábytku," vysvetľuje Debnár.

 

 

forum dizajnu vsvu

  Foto: VŠVU, Miroslav Debnár

 

 

Popri prácach študentov Vysokej školy výtvarnýczh umení sa Slovenská technická univerzita v Bratislave, Technická univerzita vo Zvolene a Technická univerzita v Košiciach. Výstava bude doplnená i víťazmi medzinárodnej študentskej súťaže v dizajne nábytku a interiéru, Cenou profesora Jindřicha Halabalu 2017, ktorá bola udeľovaná študentom v štyroch kategóriách, týkajúcich sa kaluzúrnych a semestrálnych práv v odboroch Interiérový dizajn a Dizajn nábytku. Ďalšou novinkou aktuálneho ročníka je Cena Slovenského centra dizajnu, ktorá bude udeľovaná v rámci Ceny veľtrhu Nábytok a bývanie a nahradí Cenu Fóra dizajnu, udeľovanú v rámci výstavy.

 

Fórum Dizajnu sa už tradične nachádza v pavilóne M3, kde nájdete takisto pracovníkov nášho vydavateľstva a redakcie Toptrendy.sk. Nezabudnite sa preto zastaviť pri stánku 1, kde na vás okrem iného čakajú atraktívne ceny predplatného magazínov Top Trendy v Bývaní.