eurovea 3Na Slovensku už čoskoro pribudne oficiálne prvý slovenský mrakodrap. Budova Eurovea Tower, s výškou 168 metrov je situovaná v centre hlavného mesta Bratislavy, na brehu Dunaja, v novej mestskej štvrti Eurovea City.

Eurovea Tower

Eurovea Tower je projektom, ktorý poskytne bývanie v 389 rezidenciách s komplexnou a všestrannou občianskou vybavenosťou. Jeho benefitom bude priame prepojenie bývania so živými spoločenskými, kultúrnymi či športovými aktivitami dunajského nábrežia a bezprostredná dostupnosť nákupného centra.

Rezidencie sú navrhnuté s cieľom vyzdvihnúť unikátne panoramatické výhľady na hlavné mesto. Premyslené dispozície maximalizujú variabilitu a flexibilitu bývania s možnosťou jednoduchej adaptácie k dynamickému životnému štýlu. Samozrejmosťou celého projektu je bezpečnosť, súkromie a najnovšie trendy pohodlia a komfortu v každom ohľade.

 

eurovea 1

 

Mestský bulvár Eurovea City

Prednosťou tejto budovy je jeho poloha na nábreží Dunaja, ktorá sa postupne mení na moderný mestský zelený bulvár s námestím. Jeho súčasťou budú tri oddychové zóny, takzvané ostrovčeky zelene oválneho tvaru lemované lavičkami. Cez dva z nich bude spontánne pretekať voda rôznymi smermi. Takto zakomponovaná fontána a zvuk vody odkazujú na element vody, ktorý je s Eurovea spojený už od jej vzniku.

 

eurovea 2

 

Susedstvo mrakodrapu s premyslenou zelenou koncepciou

Tok Dunaja symbolizuje tiež susedná ikonická sklenená strecha pretekajúca medzi administratívnou budovou a rezidenciami Riverside lemujúcimi dunajskú promenádu. Strecha prirodzene prepája existujúcu a novú budovu pasáže. Tento dominantný prvok bol použitý aj na novovybudovanom bulvári Pribinova, na prestrešení vjazdov a výjazdov do podzemnej garáže, aby dizajnovo prepájal exteriér s interiérom.

 

eurovea 4

 

Na promenáde pribudnú ihriská, športoviská i relaxačné zóny

Predĺžená nábrežná promenáda bude už koncom tohto leta oživená novým vizuálnym dielom Octahedral Body od Viktora Freša. Dielo vybrala odborná porota spomedzi 25 návrhov českých a slovenských umelcov vo verejnej súťaži.

 

eurovea 5

 

Súčasťou celej výstavby projektu Eurovea 2, ktorého súčasťou je obchodné centrum, rezidencie na bývanie, prvý slovenský mrakodrap a administratívne budovy bude predĺženie nábrežnej promenády, vybudovanie bulváru Pribinova s prípravou na električkovú trať a ďalšie verejné priestory, ihriská i športoviská, ktoré postupne pribudnú v novovznikajúcej štvrti bratislavského downtownu Eurovea City. Koncept organizácie bulváru Pribinova a dizajn verejných priestorov navrhla medzinárodne uznávaná architektka a urbanistka Beth Galí.

  • Podľa definície sa za mrakodrap považuje výšková budova alebo budova s kovovou nosnou konštrukciou, ktorá nesie väčšinu hmotnosti budovy, s výškou nad 150 metrov, a ktorá nie je vysielačom alebo vyhliadkovou vežou.

Pripravila: Petra Adamcová
Vizualizácie: J&T Real Estate