skúter elektricky dreveny trvalo udrzatelny 2 uvod

 

Predstavte si pohodlný, moderný elektrický skúter vyrobený z udržateľných materiálov, ktorý nám na prvý pohľad evokuje obľúbenú drevenú hračku z detstva. Nie je to len predstava, takýto skúter skutočne existuje. Vyvinutý bol nedávno v krajine vychádzajúceho slnka.

 

skúter elektricky dreveny trvalo udrzatelny 1

 

Ide o koncepčný elektrický skúter japonského dizajnéra Mikiya Kobayashiiho, ktorého využitie je ideálne pre seniorov alebo ľudí, ktorí majú problém s mobilitou.

Telo trojkolesového vozidla je vyrezané z masívneho gaštanového dreva, jedného z najsilnejších z prírodných tvrdých drevín. Podľa dizajnéra je gaštanové drevo asi o 75% ľahšie ako biely dub, čím sa s vozidlom ľahko a bez námahy manipuluje, a tiež vydrží dlhšie vďaka svojej prirodzenej schopnosti odolávať rozkladu. Vzhľadom predstavuje veľký estetický kontrast s obvyklými elegantnými, matnými, futuristickými elektrickými kolobežkami, ktoré sa bežne pohybujú v uliciach.

 

skúter elektricky dreveny trvalo udrzatelny 2

skúter elektricky dreveny trvalo udrzatelny 3

 

Špecifický dizajn a tvar vozidla zabezpečuje jeho dobrú stabilitu a optimálne vyváženie. Sedenie je riešené na širokom a mäkkom koženom čalúnenom sedadle, aby boli pohodlie a užívateľský komfort zaručené aj po dlhšej jazde. Kombinácia gaštanového dreva a malého množstva hliníka vylepšuje dizajn, dodáva mu užívateľsky prívetivý dotyk a zároveň plynulo skrýva najnovšiu technológiu mobility.

 

skúter elektricky dreveny trvalo udrzatelny 4

 

Autorstvo technologického vybavenia sa pripisuje inžinierom zo spoločnosti Aisin, ktorí sú úspešní v riešení najnovších poznatkov v oblasti vybavenia elektrických vozidiel. Skúter je navyše doplnený o bezpečnostný senzor, ktorý automaticky zastaví vozidlo, keď zistí prekážku na ceste.

 

skúter elektricky dreveny trvalo udrzatelny 5

 

Tím vytvorený dizajnérom Kobayashim a návrhárom Karimokom je známy svojimi ekologickými a udržateľnými návrhmi s minimálnymi tvarmi, vytváranými z prírodných materiálov. Okrem energetických produktov pre automobilový priemysel sa preslávili aj svojimi invenčnými nápadmi v oblasti životného štýlu, wellnesu a energie.

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií a foto: Inhabitat