gevorkyan masky certifikácia ochrana zdravie covid19 bezpečnosť 2 uvod

 

Na denné nosenie rúška sme si už zvykli. Stačí to však? Ochrana dýchacích ciest patrí medzi najúčinnejšie formy prevencie proti nákaze koronavírusom. Bez prekrytia úst a nosa sa nedostaneme do práce či obchodu, keď sa nezakryjeme, nie sme chránení. COVID-19 je klasifikovaný ako kvapôčková infekcia, prenáša sa telesnými tekutinami pričom atakuje cez respiračný systém, a má neraz devastačné následky pre celý organizmus. Ochrana vstupných dýchacích orgánov – úst a nosa – je v prevencii kľúčová!

 

gevorkyan masky certifikácia ochrana zdravie covid19 bezpečnosť 2

 

Slovenskí špecialisti s 24-ročnými skúsenosťami vyvinuli celosvetovo certifikovanú masku na viacnásobné použitie. Tá vďaka 3-vrstvovému filtru, ktorý filtruje vdychovaný aj vydychovaný vzduch, zabezpečuje obojsmernú ochranu zdravia s bakteriálnou filtračnou efektivitou až 99,96%. Elastomérny materiál a ergonomické vlastnosti pritom zaisťujú pohodlné užívanie počas celého trvania nosenia. Masky sú dnes dostupné nielen na Slovensku, ale v rámci zastúpenia aj v Česku, Rakúsku, Poľsku či Taliansku a cez online priestor aj v ďalších krajinách.

gevorkyan masky certifikácia ochrana zdravie covid19 bezpečnosť 4

 

O certifikovaných maskách sme sa rozprávali s Arturom Gevorkyanom zo spoločnosti GEVORKYAN, ktorá ich vyvinula aj vyrába.

 

gevorkyan masky certifikácia ochrana zdravie covid19 bezpečnosť 7

Foto: Artur Gevorkyan

Mnohí stále nevedia, aký je rozdiel medzi respirátorom, rúškom a maskou. Viete nám to objasniť?

Doma ušité rúška podľa rôznych zdrojov neposkytujú prakticky žiadnu ochranu osoby, ktorá ho má na sebe. Chirurgické rúško je štandardizovaná ochrana, certifikovaná podľa medicínskej normy, zabraňuje prenikaniu kvapôčok vírusu oboma smermi, pretože je vyrobená z filtračného a hydrofóbneho materiálu, avšak jeho nedostatok je, že neprilieha k tvári. Chirurgické rúško bolo odjakživa určené prevažne na ochranu zdravotníckeho personálu a pacientov počas medicínskych ošetrení a zákrokov. Navyše, musí sa meniť každých pár hodín. Respirátor je technický výrobok určený na filtráciu iba vdychovaného vzduchu od tvrdých častíc. Maska, ktorú sme uviedli na trh je hybrid medicínskej masky a respirátora, prilieha k tvári lepšie ako respirátor, a zároveň má obojsmernú filtráciu vzduchu s ochranou voči kvapôčkam ako chirurgické rúško.

Respirátor je technický výrobok, teda ochranná pomôcka. V čom je maska iná?

Naše masky majú voči respirátorom tú výhodu, že ide o ozajstnú zdravotnícku pomôcku. Vo všetkých medzinárodných smerniciach sa respirátor odporúča ako náhradné riešenie počas pandémie, keď je nedostatok ochranných prostriedkov. Elastomerný materiál navyše umožňuje jednoduchú dezinfekciu alkoholom alebo v mikrovlnke. Ide o udržateľný výrobok, ktorý sa po pár hodinách alebo dňoch nevyhadzuje, ale jednoducho v ňom stačí iba vymeniť filter a slúži ako nový. V bežnom živote sa môžeme masky akokoľvek dotýkať, dávať ju dole a opäť nasadiť, bez rizika kontaminácie od rúk. Po dezinfekcii môže byť dokonca použitá viacerými osobami.

FFP3 respirátory sa dokonca neodporúčali nosiť alebo sa mali prekrývať rúškom. Aký je Váš názor na tento typ ochrany?

Problém spočíva v tom, že ide o technický výrobok, určený na filtráciu iba vdychovaného vzduchu od pevných častíc (prachu). FFP3 respirátor má podľa štandardov netesnosť 5% priliehania k tvári, pre lepšiu cirkuláciu vzduchu, preto musela byť vytvorená výdychová klapka. Cez klapku človek vydychuje obyčajný vzduch, ale v prípade pandémie chorý človek bude vydychovať všetky vírusy bez filtrácie. Pri technickom výrobku problém vydychovania vírusov nikto neriešil. Preto odporúčali prekrývať respirátor rúškom, aby bola aspoň čiastočne zachovaná ochrana ľudí v okolí.

 

gevorkyan masky certifikácia ochrana zdravie covid19 bezpečnosť 1

 

V čom spočívajú výhody masiek?

Ide o medicínsky výrobok určený na ochranu proti pandémii, nejde o žiadne dočasné riešenie. Denná dezinfekcia alkoholom je rýchla a jednoduchá, raz za týždeň stačí vymeniť malý filter. Maska je určená na viacnásobné použitie s neobmedzenou životnosťou. Jednoducho, človek si masku kúpi iba raz a má ju navždy, používa ju podľa sezóny, čo robí denný náklad na masku skutočne zanedbateľným. Filtrácia je obojsmerná. Jedná sa o ekologicky nezaťažujúce riešenie. Raz za pár dní stačí vymeniť malý filter, maska sa vydezinfikuje a používa sa opakovane. Ide o priam ideálne riešenie pre ľudí, ktorí bojujú so zahmlievaním okuliarov pri nosení rúšok. Ocenia ju aj vodiči a ľudia pracujúci za počítačom.

Ako sa o masky správne starať?

Údržba je veľmi jednoduchá. Žiadna potreba prania alebo žehlenia, stačí ich utrieť alkoholovým čističom alebo dať masku do mikrovlnky.

Komu ich odporúčate?

Odporúčame ich úplne všetkým, ale v prvom rade ľuďom s oslabenou imunitou, chronickými chorobami, starším ľuďom, alebo tým, ktorí sa zaujímajú o svoje zdravie a chcú si dopriať tú najlepšiu ochranu, ktorá je na trhu dostupná.

 

gevorkyan masky certifikácia ochrana zdravie covid19 bezpečnosť 6 

Viac informácií: www.gevorkyan-mask.sk
Facebook: @GevorkyanPM