den architektury 2Prvý októbrový pondelok sa oslavuje Svetový deň architektúry. Pri tejto príležitosti už po trinásty krát prebieha na území Slovenskej a Českej republiky rovnomenný festival. Okrem najväčších miest oboch republík sa od 29. septembra až do 5. októbra 2023 bude aj v stovkách menších miest a obcí konať množstvo prednášok, vychádzok a iných podujatí spojených s poznávaním a objavovaním architektonických skvostov a zaujímavostí našich krajín.

Objav konštrukcie

Tohtoročné motto podujatia znie Objav konštrukcie! Program bude zacielený na výnimočné konštrukčné riešenia, a to tak v historickej architektúre, industriálnej architektúre, ako aj pri novodobých stavbách 20. – 21. storočia.

Festival si pravidelne pripomína i výročia významných osobností architektúry. Tento rok sa festival v Českej republike vydá po stopách výnimočného predstaviteľa barokovej gotiky Jana Blažeja Santiniho-Aichela, od ktorého úmrtia uplynie tento rok 300 rokov, a stavieb jedného z najvýznamnejších predstaviteľov povojnovej architektúry Karla Pragera, ktorý sa narodil pred 100 rokmi.

 

den architektury santini sedlec katedrala 3 1

Foto: Katedrála Sedlec, zdroj: Denarchitektury.cz 

Prepojenie techniky, estetiky a funkčnosti

Záujemcovia o architektúru budú sprevádzaní dielami z rôznych materiálov a riešení, či už ide o tehlu, oceľ, betón, drevo alebo sklo. „Navštívime súčasné realizácie, historické paláce, sakrálne stavby, bytové domy, administratívne budovy, priemyselné budovy, veže, špecifické krovy, mosty, kostoly, rozhľadne, mosty, haly a podobne. Cieľom tohtoročného podujatia je poukázať na neoddeliteľnosť stavebníctva od architektúry a zdôrazniť význam prepojenia technického riešenia s funkčnosťou a estetikou. Zároveň chceme poukázať na skryté poklady po celej krajine, ktoré sú výnimočné práve vďaka práci s konštrukciami,“ uviedla zakladateľka a riaditeľka Dňa architektúry Marcela Steinbachová.

 

den architektury 1

Foto: Denarchitektury.cz 

Deň architektúry na Slovensku

Stále bohatší program ponúka festival Deň architektúry na Slovensku, v tomto roku sa uskutoční vo viac ako troch desiatkach miest. Konkrétne má v tomto roku festival namierené do Banskej Bystrice, Banskej Štiavnice, Bardejova, Bratislavy, Galanty, Gelnice, Košíc, Kremnice, Krupiny, Martina, Nitry, Partizánskeho, Piešťan, Plaveckého Štvrtka, Popradu, Rajeckých Teplíc, Šale, Topoľčian, Trenčína, Vysokých Tatier, Zvolena a Žiliny.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto a zdroj informácií: www.denarchitektury.cz