viva magenta 1Spoločnosť Pantone každoročne vyhlasuje TOP farebnú paletu pre módny a dizajnový priemysel. Víťazná farba následne udáva tón v tvorbe a realizácií dekorácií, módnych doplnkov, grafiky, nábytkov, ale aj v ostatných segmentoch týkajúcich sa krásy a životného štýlu.

Farba inšpirovaná prírodou

Farbou roka 2023 je Viva Magenta – červená farba s nádychom fuchsie, ktorá je už na prvý pohľad nebojácna, energická a pulzujúca. Hovorí sa o nej ako o netradičnom odtieni pre netradičné obdobie života. Tento farebný odtieň pochádza z červenej škály a je inšpirovaný karmínom, jedným z najvzácnejších prírodných farbív a zároveň jedným z najsilnejších a najjasnejších.

 

viva magenta 2

 Foto: Pantone

Viva Magenta píše nový príbeh

Podľa vyjadrenia výkonnej riaditeľky spoločnosti Pantone, Leatrice Eisenman je Viva Magenta je odvážna, nebojácna a pulzujúca a jej bujnosť podporuje radostnú, optimistickú oslavu. Tohtoročná farba roka píše nový príbeh, je silná a posilňujúca. Vyžíva sa v čistej radosti, podnecuje experimentovanie a sebavyjadrenie bez zábran, má elektrizujúci náboj a bezhraničný odtieň. Víta každého s rovnakou vášňou pre život a rebelským duchom.

 

viva magenta 3

viva magenta 4

 Foto: Scapemagazine

Využitie farby v interiérovom dizajne

Táto výrazná farba dodá interiérom dramatickosť. Vizuálne dokáže priestory zmenšiť, zútulňuje a pôsobí hrejivo. V menej rozľahlých priestoroch sa bude dobre vynímať aj na malých doplnkoch a dekoráciách. Pekne ladí s odtieňmi svetlými, konkrétne bielou, vanilkovou a sivou, ale tiež s tlmenejšími odtieňmi modrej, žltej alebo zlatej.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Pantone, Scapemagazine