tatranský ladovy dom 1 marek hajkovskýUž po jubilejný desiatykrát vyrástla na Hrebienku magická stavba vytesaná z ľadových blokov – Tatranský ľadový dóm. Tento rok sa jej umelci inšpirovali sakrálnou Bazilikou Božieho hrobu v Jeruzaleme.

Symbolika v rôznych podobách

Chrám je symbolom cesty bolesti, ktorú na krížovej ceste prešiel Ježiš. Je taktiež symbolom mieru, pretože stvárňuje kaplnku rôznych svetových náboženstiev. A v neposlednom rade je symbolom odvahy návštevníkov, pretože môžu vstúpiť priamo pomedzi ľadové múry stavby, čo je od čias prezentácie Tatranského ľadového dómu na Hrebienku novinkou. Je tak možné prezrieť si a obdivovať detaily a prácu ľadových umelcov priamo uprostred ich diela.

 

tatranský ladovy dom 2 marek hajkovský

Foto: Marek Hajkovský OEP

Bazilika Božieho hrobu v Jeruzaleme

Po vstupe do ľadovej kupoly návštevníci prejdú symbolickou Krížovou cestou Via Dolorosa, ktorá predstavuje ulicu v Starom meste Jeruzalem a Cestu bolesti. Má 13 zastavení pričom štrnáste predstavuje samotná hrobka.

 

tatranský ladovy dom 4 marek hajkovský

Foto: Marek Hajkovský, OEP

 

Uprostred ľadovej kupoly sa nachádza podobizeň tzv. Edikuly, ktorá symbolizuje malú kaplnku s Božím hrobom. Pred očami návštevníkov je však rovnako ako v Jeruzaleme chránený pevnou stenou, tentokrát z ľadu. Záujemci však môžu do hrobky nazrieť prostredníctvom špeciálneho otvoru v stene kaplnky.

 

tatranský ladovy dom 5 jarka burikova

Foto: Jarka Buríková

Fakty o ľadovej stavbe

Na tohtoročnom umeleckom diele pracovalo 22 sochárov a rezbárov zo Slovenska, Česka, Nemecka. Hlavným architektom bol umelec Adam Bakoš. Celkovo bolo použitých na výstavbu až 225 ton ľadu a 1880 ľadových blokov. Kupola, ktorá túto ľadovú nádheru ukrýva, má priemer 25 metrov a najvyšší bod stavby je vo výške 10,5 metra. Od polovice novembra 2022 až do apríla roku 2023 je stavba bezplatne sprístupnená verejnosti.

Pripravila: Petra Adamcová