notre dame 1Súbežne s reštaurátorskými prácami prebiehajúcimi v katedrále Notre Dame de Paris vyhlásilo mesto Paríž súťaž návrhov na prestavbu okolia katedrály. Na konci júna bol odbornou porotou vyhlásený víťaz súťaže - tím vedený krajinným dizajnérom Basom Smetsom.

Projekt, ktorého začiatok je naplánovaný na rok 2024, pretvorí celý ostrov Ile de la Cité, námestie a podzemné parkovacie miesta pod ním, vrátane archeologickej krypty, námestia Jeana XXIII, ktoré sa nachádza za katedrálou, brehy rieky Seina a priľahlé ulice. Cieľom tohto rozsiahleho projektu je priviesť Parížanov späť do srdca Paríža.

 

notre dame 3

 

Nová udržateľná mikroklíma

Na projekte z autorskej dielne Bas Smets spolupracovali aj architektonické a urbanistické štúdio GRAU a špecialisti na kultúrne dedičstvo Neufville-Gayet. Výsledné dielo ponúkne viacero možností a pohľadov na katedrálu, a tiež pretvára jej vzťah k rieke Seina.

Námestie v prednej časti katedrály bude predstavené ako otvorený priestor obklopený zeleňou, ktorá zvýrazňuje východnú fasádu Notre Dame. Okolité stromy poskytnú tieň pre posedenie. Zároveň viditeľný tok Seiny bude ochladzovať nádvorie v čase veľkého tepla.

 

notre dame 2

 

Rozsiahly riečny park

Námestie za katedrálou, v súčasnosti rozdelené živými a kovovými plotmi, sa stane bohatým súvislým verejným priestorom otvárajúcim sa smerom k apside katedrály. Záhrady na juhu a existujúce stromy budú integrované do veľkého riečneho parku dlhého 400 metrov.

Celkovo bude vysadených 131 nových stromov. Pôjde o odrody, ktoré odolávajú vyšším teplotám, vyžadujú menej vody a môžu vydržať dlhšie suchá, ako napríklad javory a hraby. Pôda bude upravená tak, aby zadržiavala vodu a pôsobila ako umelá vodonosná vrstva. 

 

notre dame 4

notre dame 5

 

Podzemná promenáda a vstup do múzea

Existujúce podzemné parkovisko, ktoré sa nachádza pod súčasným hlavným námestím, sa zmení na vnútornú promenádu. Bude sa v ňom nachádzať recepcia Notre Dame rozlohou viac ako 3000 metrov štvorcových a ponúkne prístup k archeologickej krypte a vstup do katedrály.

 

notre dame 6

 

Výstavba projektu v hodnote 50 miliónov dolárov sa začne koncom roka 2024 a má trvať tri roky. "Musíme prehodnotiť verejné priestranstvá a mestá ako mestskú ekológiu," povedal Smets. "Ak to dokážeme v Paríži pri katedrále Notre-Dame, je možné to urobiť kdekoľvek."

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Bas Smets Studio