sky bridge 721 dolna morava 1Najdlhší visutý most pre peších turistov na svete sa bude dnes slávnostne otvárať v Českej republike.

Most s dĺžkou 721 metrov sa nachádza sa v oblasti Dolná Morava a vo výške 95 metrov spája horský hrebeň Slamník s hrebeňom Chlum cez údolie Mlynského potoka.

 

sky bridge 721 dolna morava 2

Foto: www.dolnimorava.cz

Most je jednosmerný, nastupuje sa naň v nadmorskej výške 1 110 m. n. m. a vystupuje vo výške 1 116 m. Otvorený bude celoročne, uzavrie sa len v prípade nevyhnutnej údržby, alebo v podmienkach, kedy rýchlosť vetra presiahne 135 kilometrov za hodinu. Návštevník má k dispozícii na prechod mosta 30 minút.

Po prejdení mosta naň nadväzuje náučný chodník a hra „Most času“ s prvkami rozšírenej reality. Hra vznikla v spolupráci s Lesmi SR, obcou Dolná Morava a Múzeom československého opevnenia z rokov 1935-1938. Hrá sa prostredníctvom telefónu pripojeného na internet, účastník putuje cez 9 náučných panelov, kde plní rôzne úlohy, a po ich splnení postúpi vždy o krok ďalej. Všetky úlohy sú na tému ochrana prírody. Účastník sa pohybuje v tejto realite prostredníctvom životného príbehu konkrétnej rodiny z Dolnej Moravy na pozadí historických udalostí Českej republiky od roku 1935 do súčasnosti.

 

sky bridge 721 dolna morava 5

Foto: www.hradeckydennik.cz

„Sky Bridge 721 nie je len stavba. Je to most, ktorý v sebe nesie „myšlienku času“. Dokonalé výhľady, adrenalín a zážitky sme chceli obohatiť aj o génius loci, ktoré miestne hory ukrývajú, a myslím, že sa nám to podarilo. Most návštevníka prenesie zo súčasnosti do minulosti a zase späť, a to prostredníctvom pútavého príbehu z úst 16-ročného chlapca, ktorý na pozadí udalostí našej histórie objavuje odpovede a skryté pravdy vo svojej vlastnej rodine. To všetko vďaka zaujímavej hre s prvkami rozšírenej reality na displeji telefónu,“ hovorí obchodný riaditeľ Horského rezortu Dolní Morava Tomáš Drápal.

 

sky bridge 721 dolna morava 3

Foto: www.dolnimorava.cz

Výstavba mostu stála približne 200 miliónov českých korún a odhaduje sa, že táto investícia by sa mala vrátiť späť do desať rokov. Podľa vyjadrenia generálneho riaditeľa Horského rezortu Dolná Morava Martina Palána, sa s výhradami verejnosti alebo ekologických organizácii kvôli narušeniu rázu krajiny nestretli. Stredisko neleží v chránenej krajinnej oblasti a celá výstavba sa uskutočnila v súlade s územným plánom a požiadavkami príslušných inštitúcií.

Z pohľadu ochrany prírody však niektorí odborníci hovoria o tom, že projekt je dominantný a ráz krajiny ovplyvní už len napríklad nárastom návštevníkov v danej oblasti. Most Sky Bridge 721 by mal byť už onedlho zapísaný do Guinessovej knihy rekordov a záujem o most javia médiá z celého sveta.

Fakty o moste:

  • Dĺžka visutého mosta - 721 metrov
  • Výška mosta nad zemou v najvyššom bode - 95 metrov
  • Nadmorská výška mosta - 1 110 - 1 116 metrov
  • 6 hlavných nosných lán a 60 veterných lán rôzneho priemeru
  • 360 ton – je ťažná sila každého zo 6 hlavných lán
  • Šírka chodníka mostu - 1,2 metra
  • Dĺžka náučného chodníka "Most času" s prvkami rozšírenej reality – 2 kilometre
  • Doba trvania výstavby visutého mostu – 2 roky

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Dolní Morava, Hradecký denník