ESET CAMPUS BA 1 uvod

 

Známa slovenská spoločnosť ESET, ktorá sa zameriava na vytváranie softvérov antivírusovej ochrany, plánuje v Bratislave veľký projekt. Na mieste areálu bývalej Vojenskej nemocnice má vyrásť do roku 2027 nová centrála spoločnosti - ESET CAMPUS.

 

ESET CAMPUS BA 1

 

Ako spoločnosť uviedla vo svojej tlačovej správe, pôjde o projekt, ktorý sa bude vyznačovať enviromentálnym dizajnom, flexibilitou a uhlíkovo neutrálnou prevádzkou. Architektonický návrh projektu vytvoril prestížny dánsky architektonický ateliér BIG - Bjarke Ingels Group, ktorý je napríklad aj autorom centrály spoločnosti Google v Kalifornii či Lego House v dánskom Billunde.

Kampus by mal prepájať firmy s univerzitami a výskumnými inštitúciami. Na ploche 55 tisíc metrov štvorcových bude vytvorené kvalitné a podnetné prostredie, v ktorom budú sídliť aj ďalšie užitočné služby a prevádzky, verejné a rezidenčné priestory, športová infraštruktúra a auditórium. Mnohé z priestorov bude môcť využívať aj široká verejnosť.

 

ESET CAMPUS BA 3

 

Enviromentálny dizajn projektu priamo nadväzuje na jeho polohu plnú zelene, v ktorom bude situovaný. Areál bývalej nemocnice sa nachádza v tesnom susedstve obľúbeného oddychového miesta Bratislavčanov i návštevníkov mesta - Železnej studničke. Jednotlivé budovy kampusu budú akoby vyrastať z reálnej zelene. Stavby sú navrhnuté v organickom tvare, do prostredia zapadajú a pôsobia v ňom prirodzene. Z praktického hľadiska vyriešili architekti koncept tak, aby prevádzky a priestory určené pre verejnosť boli jednoducho dostupné, a naopak firmy a inštitúcie, ktoré potrebujú kontrolovaný vstup, budú situované v centrálnej - uzavretej časti pozemku.

 

ESET CAMPUS BA 2

 

Architektonický návrh kampusu je riešený flexibilne na viacerých úrovniach. Viaceré pracovné priestory budú prechádzať cez dve podlažia, čo umožní možnosť flexibilnej úpravy pri náraste pracovných tímov alebo pri potrebe nových zasadačiek. Čo sa týka koncepcie vnútorného pracovného prostredia, architekti navrhli vytvoriť niekoľko prototypov kancelárií a zasadačiek ešte pred samotnou výstavbou budov. Tie budú zamestnanci určitý čas testovať, a na základe skúseností si sami určia optimálny dizajn a usporiadanie jednotlivých miestností.

 

ESET CAMPUS BA 4

 

Ako sa vyjadril generálny riaditeľ spoločnosti ESET Richard Marko, "ESET je od svojho vzniku založený na vlastnom výskume, inováciách a špičkovej vede. Práve tie nám umožnili uspieť na globálnom trhu a stať sa svetovým lídrom v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Je pre nás dôležité, aby tieto atribúty vyjadroval aj ESET CAMPUS. Samozrejme nám ide o svetový dizajn, ale chceli by sme pri ňom využiť aj najnovšie vedecké poznatky z oblasti architektúry a životného prostredia. Máme tiež ambíciu spraviť ho čo najviac uhlíkovo neutrálny. Našim cieľom je, aby sa ESET CAMPUS stal atraktívnym miestom pre tie najlepšie talenty, aby prichádzali a zostávali pracovať na Slovensku.“

Pripravila: Petra Adamcová
Vizualizácie: ESET, Bjarke Ingels Group