expo dubai uvod

 

Svetová výstava Expo 2020 v Dubaji bude od prvého októbra po nasledujúcich šesť mesiacov predstavovať momentálne to najlepšie z vedeckých, priemyselných a kultúrnych inovácií krajín z celého sveta. Po ročnom posune termínu Expo spája to najlepšie z ľudského umu, prezentuje kultúry, priekopnícke inovácie a ponúka inšpiratívne zážitky.

 

expo dubai uvod velka

Foto: Archdaily

 

Ako sa vyjadril tohtoročný organizátor podujatia, Expo 2020 v Dubaji, ide o živý pohľad na naše vzájomne prepojené zajtrajšky. Expo 2020 je symbolom progresu a inovácie, a najmä spolupráce a odhodlania všetkých krajín sveta. Tohtoročnú účasť na podujatí potvrdilo 192 krajín.

Čo všetko je možné vidieť na Expo? Kinetický pavilón hostiteľskej krajiny Spojených arabských emirátov, futuristickú budovu architektov Saudskej Arábie, tvarovo meniaci sa indický pavilón, živú štruktúru Pakistanu, pulzujúcu výstavnú skriňu Nového Zélandu a stovky ďalších, jednotlivými krajinami najpreferovanejších prezentácii. Konkrétne pavilóny spájajú prieskumnú architektúru s interaktívnym rozprávaním príbehov a inšpiratívnym kultúrnym programom.

Na Expo 2020 svoje vedecko technické poznatky a výdobytky prezentuje aj Slovenská republika. Čo všetko môžu návštevníci slovenského pavilónu vidieť?

Vodíkové auto MH2V

Auto MH2 predstavuje najvyššiu mieru slovenskej inovácie v automobilovom priemysle. Športový koncept vozidla je postavený na vodíkovej technológii s nadčasovým dizajnom. Tvar auta kopíruje kvôli lepšej aerodynamike tvar dažďovej kvapky. Šéfdizajnérom konceptu vodíkového automobilu je Branislav Maukš.

 

expo dubaj vodikove auto

  Foto: exposlovakia2020.sk

ANDROVER I a II

Androver I je jeden z prvých mobilných robotov vyvinutých spoločnosťou RoboTech Vision. Robot najskôr slúžil na interný vývoj autonómnych navigačných algoritmov, neskôr aj vďaka svojim menším rozmerom našiel uplatnenie na simulovanej vesmírnej misii, realizovanej pod záštitou Európskej vesmírnej agentúry. Misia sa uskutočnila začiatkom roka 2020 v stanici HI-SEAS na Havaji, kde sopečné prostredie simulovalo vesmírny terén. Cieľom bol najmä výskum lávových jaskýň, podobných mesačnému povrchu, v ktorých by raz ľudia mohli postaviť prvé obydlia.

 

expo dubaj Robot Androver I na misii na Havaji 5 1024x768

  Foto: exposlovakia2020.sk

Mobilný robot Androver II je vývojová platforma kompletne vytvorená spoločnosťou RoboTech Vision. Robot slúžil najmä na interný vývoj autonómnych navigačných algoritmov na ceste a vo vinohrade, ktoré možno upraviť aj pre účely vesmírneho priemyslu. Robot preto v minulosti podstúpil aj testovanie v Európskej vesmírnej agentúre a vyhral tiež prvé miesto v medzinárodnej súťaži v kategórii autonómna jazda.

Vírnik NISUS

Je vyvinutý tak, aby spĺňal aj tie najnáročnejšie požiadavky na komfort posádky, no súčasne vynikli jeho vynikajúce letové vlastnosti. Odklápacia kabína zaručuje komfortné nastupovanie a vystupovanie a veľká plocha krycieho plexiskla zase nerušený panoramatický výhľad pre posádku. Hmotnosť vírnika 315 kg a použitie motorov ROTAX s výkonmi 100 až 130 HP ho radí na špičku vo svojej kategórii. Obsah nádrže je 98 litrov. Dolet na jednu nádrž je cca 500 km.

 

expo dubaj virnik

  Foto: exposlovakia2020.sk

VRM Simulátor

Simulátor leteckej a pozemnej techniky využíva inovatívne digitálne simulačné technológie, 3D vizualizácie, výkonné grafické stanice a interaktívne systémy, čím umožňuje globálny letecký výcvik blížiaci sa reálnym podmienkam.

 

expo dubaj VRM simulátor A 1024x683

  Foto: exposlovakia2020.sk

Viper SD4 ATTACK

Lietadlo je luxusne a športovo orientovaná verzia s prepracovanými detailmi. Impozantné konštruktérske riešenie ponúka komfortné letové vlastnosti a veľkorysú benevolenciu skúseným i začínajúcim pilotom. Prvotriedny dizajn, excelentná avionická výbava, najmodernejšia karbónová kabína s panoramatickým výhľadom, komfortné kožené sedadlá, priekopnícke rozhodnutia a originálne riešenia - tak by sa dali popísať hlavné atribúty tohto lietadla.

 

expo dubaj viper2 1024x683

  Foto: exposlovakia2020.sk

Shark Areo - ultraľahké lietadlo

Bolo navrhnuté a skonštruované s využitím 100-ročných česko-slovenských skúseností v leteckom priemysle. Jeho inovatívny dizajn, nekompromisná optimalizovaná aerodynamika a moderné technológie prinášajú maximálnu rýchlosť nad 300 km/h, dolet až 2 500 km, vytrvalosť presahujúcu 12 hodín a priemernú spotrebu 7 l na 100 km 95/98 oktánového paliva. Shark je jedným z najrýchlejších ultraľahkých lietadiel na svete, držiteľom niekoľkých svetových rýchlostných rekordov.

 

expo dubaj shark1 1024x682

  Foto: exposlovakia2020.sk

Vodíkový autobus

Slovenská spoločnosť Rošero v spolupráci so Strojníckou fakultou Technickej univerzity v Košiciach zostrojila prototyp nízkotlakového vodíkového autobusu. Ten unikátne využíva nízkotlakové metalhydridové zásobníky pre uskladnenie vodíka ako hlavného zdroja energie pre pohon autobusu. Ide o progresívnu technológiu s veľkým dôrazom na bezpečnosť. Autobus má vďaka tomu výkon 100 kW a prejde vzdialenosť až 200 km na jedno natankovanie. V budúcnosti by sa mal dostať aj do sériovej výroby.

 

expo dubaj vodíkový autobus 3 1024x768

 Foto: exposlovakia2020.sk

Ecocapsule

Ecocapsule® je mobilná jednotka vybavená solárnymi panelmi a veternou turbínou na zber obnoviteľných energií, systémom na zber dažďovej vody, a tiež filtračným systémom na využívanie vody z iných prírodných zdrojov. Umožňuje svojim užívateľom nezávislé bývanie mimo civilizácie, prakticky kdekoľvek. Ecocapsule® možno využiť tiež ako mobilnú kanceláriu, pop-up obchod, zdravotníckú ambulanciu, a iné.

Pripravila: Petra Adamcová