magnet fishing

Magnet fishing, v preklade magnetický lov, je tzv. rybárčenie s magnetom. Namiesto háčika s návnadou hodíte do vody magnet na lane a namiesto rýb lovíte kovové poklady. V súčasnosti sa to stáva už aj alternatívnou záľubou samotných rybárov. 

 

magnet fishing

Zdroj obrázka:https://silnemagnety.sk/

 

Tejto aktivite sa venujú nadšenci histórie, láka dobrodruhov, zvedavcov i skupiny mladých ľudí hľadajúcich zábavu. V neposlednom rade sa tento spôsob využíva aj na čistenie vodných tokov a rezervoárov či hľadanie a vyťahovanie stratených predmetov. Na Slovensku má magnet fishing tisícky priaznivcov, ktorí sa prepájajú na sociálnych sieťach. Komunikujú o najlepších miestach na lov, zdieľajú svoje úlovky, skúsenosti, fotografie a zážitky, organizujú spoločné akcie a navzájom sa podporujú.

 

Výbava pre magnet fishing 

Základnou výbavou pre magnetický lov je, samozrejme, magnet. Keďže potrebujete skutočne silný magnet, využívajú sa na to neodýmové magnety so silou 100 až 1100 kilogramov. Používajú sa jednostranné aj obojstranné. Magnety na magnet fishing sú obalené v oceľovom puzdre a majú oko, ktoré je buď súčasťou dizajnu alebo je šróbovacie. Do oka magnetu sa uviaže pevné lano, ktoré je ďalšou neodmysliteľnou súčasťou výbavy. Malo by byť dlhé aspoň 30 metrov. Využívajú sa špeciálne nepružné polyesterové laná, ktoré sú ľahké, oderuvzdorné a výrazne svetlej farby, ktorú je vidieť aj pod hladinou. Horolezecké lano nie je vhodné, pretože je ťažké a pre tieto potreby príliš pružné. Užitočné vám budú aj ochranné rukavice, ktoré chránia pred poranením či už pri manipulácii s lanom alebo potenciálne ostrými vylovenými predmetmi. Vezmite si tiež dostatočne veľkú nádobu na uskladnenie úlovkov. Môže to byť vedro, krabica, vrece alebo čokoľvek vymyslíte. Skúsení lovci už so sebou nosia aj oceľový hák, pretože vedia, že môžu pod vodou naraziť na veľké, ťažké a často aj zaseknuté predmety, ktoré nie je možné vytiahnuť iba pomocou magnetu. Hák na lane vám v takých prípadoch bude výborným pomocníkom. Predáva sa aj špeciálny kužeľ proti zaseknutiu magnetu, ktorý nasadíte na magnet zhora a svojím tvarom zabráni zachyteniu o rôzne prekážky, ako sú korene, kamene a pod. Keďže sa s magnetom i rukami budete často hrabať v bahne a takmer všetko, čo vytiahnete z vody, bude celé od blata, majte po ruke aj látku, uterák alebo čokoľvek iné, do čoho si utriete ruky a náčinie. Najmä magnet je potrebné dôkladne očistiť a do sucha utrieť, aby nehrdzavel. 

 

Najlepšie lokality na magnet fishing 

Keď už máte pripravené kompletné vybavenie, chýba už len správne miesto. Tak ako rybári, aj lovci pokladov s magnetom majú svoje vytipované miestečká, kde to jednoducho berie. Základným predpokladom pre výber správnej lokality je prítomnosť ľudí. Sú to totiž ľudia, ktorí do vody hádžu, prípadne im vypadnú rôzne predmety. Preto prichádzajú do úvahy miesta okolo peších mostov, vodné plochy a toky s ľahkým prístupom autom, teda mestské jazerá, turistické miesta a v neposlednom rade rybárske oblasti. Skutočne nadšení magnetickí lovci si však často dokážu vytipovať miesta aj na základe ich historického významu. Vďaka tomu sa potom môžu tešiť zo skutočných pokladov a cenných artefaktov, ktoré často putujú do múzea.

 

trezory magnet fishing

Zdroj obrázka: skupina Magnet fishing Slovensko na Facebooku

 

Čo všetko môžete vyloviť 

Ak ide o bežné mestské alebo turistické lokality s vysokým výskytom ľudí, najčastejšími nálezmi sú mince, kľúče, kladky, ale aj peňaženky, mobilné telefóny, fotoaparáty, šperky, háčiky, iné rybárske vybavenie a rôzny neidentifikovateľný kovový šrot. Výnimkou však nie sú ani bicykle či dokonca motocykle, stoličky, lavičky a pod. Adrenalín a zábava to začne byť vtedy, keď objavíte napr. strelné zbrane, náboje, nábojnice, trezory alebo zaujímavé historické artefakty ako sošky, staré mince, nádoby, prípadne míny, bomby, granáty a iné vojnové pozostatky, ktoré majú skutočnú hodnotu a môžete si vďaka nim aj slušne zarobiť. Pozor, v prípade významného archeologického nálezu je magnetický lovec povinný čo najskôr kontaktovať krajský pamiatkový úrad. Následne musíte počkať až do príchodu pamiatkarov a s nálezom nijako nehýbať. Ak dodržíte postup, máte právo na nálezné v plnej hodnote vášho úlovku. V roku 2011 napr. v Bratislave vylovili poklad viac ako 10-tisíc strieborných mincí z 15. až 17. storočia. Nálezca ho riadne nahlásil a dostal nálezné až 30-tisíc eur. Samozrejme, nie vždy ide o sumy v tisícoch či desaťtisícoch eur. Tie padajú vtedy, ak nájdete mince, umelecké predmety či staré zbrane z drahých kovových zliatin. Aj niekoľko stoviek za jeden vylovený artefakt je však slušný zárobok počas voľného času. Podozrivé predmety, ktoré môžu mať spojitosť s trestnou činnosťou, ako napr. strelné zbrane, náboje, ale aj peňaženky a iné veci potenciálne súvisiace s nezvestnými osobami okamžite hláste polícii. Nálezy zbraní z druhej svetovej vojny je potrebné hlásiť pamiatkarom aj polícii.

 

pistol magnet fishing

Zdroj obrázka: https://magnetfishing.cz/

 

Riziká magnetického lovu 

Zákon u nás magnet fishing nezakazuje (podrobné informácie nájdete v tomto článkutomto článku. Už však viete, čo robiť s cennými či podozrivými nálezmi. Problém so zákonom môžete mať vtedy, ak by ste si takéto predmety ponechali, nenahlásili, poškodili alebo sa rozhodli s nimi manipulovať za neprítomnosti odborníkov. V krajných prípadoch vám hrozí odňatie slobody na jeden až päť rokov. Ak ide o nevybuchnutú muníciu, ktorá môže byť nebezpečná, buďte pri manipulácii s ňou mimoriadne obozretní, v ideálnom prípade ju nechajte na mieste a počkajte na príchod špecialistov. Ďalším potenciálnym nebezpečenstvom môže byť pád do vody, keď sa magnet zasekne alebo zachytí na nesprávnom mieste, prípadne vtedy, ak sa snažíte z väčšej vzdialenosti vytiahnuť ťažký predmet. Napriek tomu, že dnes nájdete na trhu rôzne detské hračkárske napodobeniny výbavy na magnet fishing, majte na pamäti, že to nie je aktivita vhodná pre deti. Magnety so silou 500 a viac kilogramov nepatria do detských rúk. To isté platí aj pre drobné magnety. Pri maličkých magnetoch na hranie treba dávať pozor na to, aby dieťa magnet neprehltlo, prípadne sa s ním inak neporanilo.