vesmirny hotel voyager prvý 2027 gravitacia zaujimavost 1 uvod

 

Podľa informácií, ktoré verejnosti poskytla nadácia Gateway Foundation, má byť od roku 2027 otvorený prvý vesmírny hotel. Hotel Voyager Station postaví spoločnosť Orbital Assembly Corporation, ktorá sa označuje ako „prvá spoločnosť na svete zameraná na veľké vesmírne stavby“.

 

vesmirny hotel voyager prvý 2027 gravitacia zaujimavost 1

 

Projekt vesmírneho hotela by mal mať rozlohu 50 000 metrov štvorcových a stavať sa začne v roku 2026. Prví klienti budú hotel môcť navštíviť už o rok neskôr. Kapacita hotela sa plánuje pre 440 osôb. Objekt v tvare prstenca bude rotovať, a práve rotácia poskytne stanici gravitáciu ekvivalentnú jednej šestine zemskej príťažlivosti.

Už v tejto chvíli sú známe podrobnosti o štruktúre a konštrukcii hotela. Prvým prvkom, ktorý sa má postaviť, bude centrálna beztlaková kruhová štruktúra, ktorá bude obsahovať dokovací náboj v jeho strede. Následne sa postaví vonkajší kruhový väzník s priemerom 200 metrov a sieťou lúčov sa pripojí k centrálnemu kruhu. Tento kruh bude podporovať 24 obytných modulov, slúžiacich na ubytovanie v hoteloch, reštauráciách, baroch, telocvičniach i na ubytovanie posádok a vedecký výskum.

 

vesmirny hotel voyager prvý 2027 gravitacia zaujimavost 8  vesmirny hotel voyager prvý 2027 gravitacia zaujimavost 9 
vesmirny hotel voyager prvý 2027 gravitacia zaujimavost 2  vesmirny hotel voyager prvý 2027 gravitacia zaujimavost 6 

Podľa organizácie Orbital Assembly Corporation bude hotelová stanica Voyager navrhnutá tak, aby pôsobila „ako luxusný hotel“ s pohodlnými interiérmi, ktoré odmietajú elegantný futuristický vzhľad, tak často zobrazovaný v sci-fi filmoch.

Stanica Voyager bude obsahovať niekoľko možností dovolenkového ubytovania s „luxusnými vilami“ s rozlohou 500 metrov štvorcových, ktoré si bude možné prenajať na týždeň, mesiac alebo natrvalo. Tieto vily budú mať priestor na relax a spánok pre 16 osôb, tri kúpeľne a kuchynské vybavenie. Vedľa víl budú situované početné hotelové suity s rozlohou 30 metrov štvorcových, ktoré budú vybavené posteľami pre dve osoby a vlastnou kúpeľňou.

 

vesmirny hotel voyager prvý 2027 gravitacia zaujimavost 3

vesmirny hotel voyager prvý 2027 gravitacia zaujimavost 4

 

Vesmírny hotel bude mať gravitáciu, a tak hostia môžu očakávať takmer totožný zážitok ako pri návšteve akéhokoľvek "pozemského" luxusného hotela. Hostia si budú môcť oddýchnuť v trojposchodovom bare s vodným prvkom, ktorý bude zdanlivo odporovať fyzikálnym zákonom. Na hry s nízkou gravitáciou bude slúžiť modulový priestor telocvične so sedem metrov vysokými stropmi. Cez deň miesto na cvičenie bude v noci slúžiť ako koncertná sála.

 

vesmirny hotel voyager prvý 2027 gravitacia zaujimavost 7

 

A aký by to bol hotel, keby neposkytoval možnosť objednávky fakultatívnych výletov? Dopravné dizajnérske štúdio Priestman Goode vyvinulo koncept vysoko výkonného balóna, ktorý vezme vesmírnych turistov na „plavbu“ po stratosfére. Iný výlet ponúka let kabínou kozmickej lode Virgin Galactic na suborbitálny let do vesmíru, odkiaľ budú mať účastníci výletu aj výhľad na Zem.

Tak čo by ste povedali na takúto dovolenku?

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií a foto: Dezeen