52864584 423018095118541 193529778953781248 n

 

Kam na výlet liptov typy na vylet 

Už dávno nie je Liptov len o turistike a historických hradoch, ale o bohatých možnostiach, kam vyraziť na výlet s deťmi či vo dvojici. Ponúka známe, ale i menej známe miesta. Niektoré sa rokmi zmenili a získavajú na svojej jedinečnosti, iné len nedávno pribudli. Odhaľujte s nami krásy Liptova a vydajme sa objavovať svet naprieč stredným Slovenskom.

 

Ľudia sa radi fotografujú, čím krajšie, nápaditejšie a farebnejšie fotky, tým lepšie. Fotografie s využitím trick-artu, optických klamov a ilúzií, sú preto mimoriadne populárne. Navštívte miesto, ktoré popiera gravitáciu, objavte dosiaľ známu realitu sprevádzanú pútavým svetom farebnej i čiernobielej fantázie. Jedným z typov pre atraktívny výlet môže byť návšteva galérie optických ilúzií.

Aj Liptovská Mara má svojich zástancov i odporcov. Nájdete tu miesto na relax, ale aj na adrenalínové športy, ochutnáte voňavú a tradičnú liptovskú bryndzu v okolitých reštauráciách ako i na dechtároch, dnes už zatopená dedina, podľa ktorej je nazvané chýrne miesto odpočinku na dlhej ceste autom, salaš pri diaľnici.

Na kamennom brehu Liptovskej Mary, približne tri metre nad jej hladinou, stojí osamelá biela veža ako strážca vodnej hladiny a pripomienka niekdajšieho života pod ňou. Za jej objavovaním sa môžete vydať vyhliadkovými plavbami, ktoré Liptovská Mara ponúka.

Ste priaznivcami vodných športov? Baví a vás paddleboard, kanoe či kajak? Na Liptovskej Mare máte tie najvhodnejšie podmienky.

csm LiptovskC3A120Mara CBS2001 01 a3b5633be7  pozicovnaTrnovec03

Zážitkom pre vás môže byť aj návšteva včelích fariem a ochutnávky miestnych medov. Vyhľadajte si lokálnych chovateľov včiel, navštívte ich farmu a vyskúšajte si, aké to je vyrobiť tradičný sladký med. Podobným zážitkom môže byť pre vás i miestna rybáreň, kde si sami s rodinou viete uloviť ryby z rybníka. Vyskúšajte napríklad Rybáreň NA HÁKU.

 

včelie farmy vcely med Včelie farmy na Liptove

K zážitkom z Liptova neodmysliteľne patrí spoznať ho z perspektívy vodnej hladiny našej najdlhšej rieky na Slovensku. Učíme sa o ňom v škole, no vidieť rieku Váh na vlastné oči je zážitok. Vyskúšajte splavy a raftingy na rieke Váh alebo sa vydajte na jeho úplný začiatok, na miesta, odkiaľ pramení.

Miesto je magické rovnako ako príbeh Bieleho a Čierneho Váhu. Jeden pramení pod Kriváňom, druhý pod Kráľovou hoľou. Nájsť sútok dvoch riečok priamo v teréne pri Kráľovej Lehote je pre neznalého človeka náročné. Vydáte sa na túto cestu i vy?

 

splav vahu rafting Rafting na rieke Váh

Vyskúšať môžete aj výlety do kontaktných ZOO, lanovky do drakoparku na Chopok a iné majestátne vrchy, návštevy motýlích záhrad na Liptove, objavovať rozprávkové zákutia na Liptove v podobe krajinky Obrovo i Rozprávkovo.

K adrenalínovej zábave patria lanové aj bobové dráhy a náročné feraty s horským sprievodcom, zážitky z lietania vo veternom tuneli, tandemové paraglidingy i skutočné lietanie v oblakoch.

 

 

Pripravila: Petra Laclavíková