Dominik 38 Kuchyna xl

 

Svojrázne poňatý, vykazujúci charakter luxusného bývania. Na pohľad nevšedný vzhľad je v skutočnosti dômyselným návrhom s množstvom praktických detailov. Presne taký je dvojpodlažný rodinný dom Dominik 38 z katalógu Ekonomických stavieb. Medzi jeho silné vlastnosti patria predovšetkým veľkorysá dispozícia 5+kk spolu s garážou a orientácia obývacích priestorov smerom do záhrady.

 

 

O tom, že architekti Ekonomických stavieb pri návrhu tohto projektu dokonalo poznali všetky trendy, niet pochýb, A vidieť to už na prvý pohľad. Samotná dispozícia domu v L-pôdoryse precízne kopíruje jeho tvar, v dôsledku čoho je využitý prakticky každý meter štvorcový. Reakcia na stieranie hraníc medzi exteriérom a interiérom sa odráža v dôraze na pochôdzne vonkajšie zóny druhého nadzemného podlažia, ale tiež na presvetlenú obývaciu izbu, orientovanú smerom do záhrady. Navyše, výrazné kryté závetrie medzi vstupom do domu a garážou dodáva fasádnemu stvárneniu rodinného domu Dominik 38 nezameniteľný charakter.

 

 

dominik 38 dispozicne riesenie perspektva katalogovy dom ekonomicke stavby architektura toptrendy

 Foto: Ekonomické stavby

 

Z krytého vonkajšieho závetria medzi garážou a vstupom do domu je vstup do zádveria. To je riešené veľkoryso a umožňuje prechod buď priamo do obývacích častí, alebo do súkromného spodného poschodí. To obsahuje moderne poňatú spálňu s relaxačnou vaňou a vlastnou kúpeľňou, ďalej šatňu, chodbu s úložnými priestormi, samostatné WC, miestnosť pre denné práce a komoru pod schodiskom.

 

 

dominik 38 rodinny dom dispozicne riesenie kupelna biela dizajn toptrendy

Na hornom podlaží sa nachádza veľká kúpeľňa s diskrétnym dizajnom sprchovacieho kúta, ktorý nijako nenarúša celkový vzhľad interiéru 

Foto: Ekonomické stavby

 

V tej sa okrem iného nachádza aj do priestoru vstupujúci kuchynský kút s jedálenskou zónou. Kuchynská zóna však v otvorenom pôdoryse prechádza do diskrétne riešeného prekrytia kuchynskej linky, v ktorej zapustené všetky domáce spotrebiče. Práve diskrétny dizajn je v súčasnosti jedným z najvýraznejších trendov, prejavujúcich sa v interiéroch. Nemenej diskrétne pôsobí jeho celkové stvárnenie, založené na jednoduchom, monochromatickom prevedení stien a podláh. O to viac vystupujú do popredia jeho jednotlivé prvky. Obzvlášť na prízemnom podlaží je tým najdominantnejším fasádne zasklenie s krížovým stĺpmi. 

 

 

dominik 38 rodinny dom dispozicne riesenie kupelne toptrendy

 Umiestnenie kuchynského ostrova je o to dramatickejšie, že architekti navrhli prevedenie v modernej imitácii hrdzavého oceľového plechu. Ostatná časť kuchynskej zóny zostáva ukrytá za posuvnými panelmi vzadu.

Foto: Ekonomické stavby

 

 

Netradičným interiérovým riešením je začlenenie veľkej spálne do pôdorysu prízemného podlažia. Detské izby a pracovňu naproti tomu situovali architekti Ekonomických stavieb do úrovne prvého nadzemného podlažia. Dôvodom pre atypické zariadenie spálne bola predovšetkým idea architekta, ktorý chcel umocniť dojem oddychovej zóny v nadväznosti na trend domáceho spa. A treba povedať, že predsadením samonosnej vane na koniec manželskej postele a otvorením fasády prostredníctvom posuvného okna na celú svetlú výšku miestnosti sa mu to aj podarilo. Domov vo svojej celistvosti pôsobí meditatívnym dojmom a majiteľom poskytuje jednak dostatok pohodlia aj súkromia.

 

 

dominik 38 rodinny dom dispozicne riesenie kupelne toptrendy

Atypickým včlenením spálne do plochy prízemného podlažia sa architektom podarilo prepojiť interiér s exteriérom na maximum.
Foto: Ekonomické stavby

 

 

Tým, že je väčšina okien orientovaná smerom do záhrady, zostávajú interiér aj exteriér opticky prepojenými časťami. Fasádne úpravy a dispozičné riešenie dávajú rodinnému domu Dominik 38 aspekt moderného, nadštandardne riešeného bývania. Ak sa totiž pozrieme na to, aká je dispozícia horného podlažia, prekvapí nás množstvo denného svetla, ktoré do izieb preniká skrz zasklenie terasových plôch. Na tie je prístup priamo z obidvoch detských izieb, sústredených vedľa seba. Vzhľadom na výrazné zasklenie fasády navrhli architekti účinné tieniace prvky, integrované priamo do fasády domu.

 

 

dominik 38 rodinny dom dispozicne riesenie kupelne toptrendy

 Komunikácia s exteriérom domu je v prípade rodinného domu Dominik 38 hlavným poznávacím znakom.

 Foto: Ekonomické stavby

 

 

Projekt rodinného domu Dominik 38 je pozoruhodnou ukážkou toho, že ak architekti vychádzajú z možností pozemku a rozumejú tomu, kam sa uberá trend v bývaní, môže vzniknúť objekt s odvážnou dispozíciou, atypickým pôdorysom a rafinovanými detailmi. A každá z týchto súčastí dokáže byť v neuveriteľnej rovnováhe s okolitým prírodným prostredím. A hoci je takýchto domov na našom trhu ešte stále málo, dôkaz že sa Dominik 38 nachádza v aktuálnom katalógu spoločnosti Ekonomické stavby, svedčí o tom, že projektanti zostávajú otvorení prirodzenosti kontaktu obyvateľov s okolím domu. A aj navzdory tomu, že menej býva viac, v prípade tohto projektu sa dá hovoriť o dokonalej rovnováhe vo všetkých smeroch. Počnúc výberom materiálov, dispozičným riešením aj jeho členením.

 

 

 

Foto: Ekonomické stavby