bezodpadový manažemt s durat steny toptrendy sk ekobyvanie

​Fíni inšpirujú Američanov. Počas nedávneho Týždňa dizajnu v New Yorku predstavili štvordennú inštaláciu nazvanú Zero Waste Bistro. ​Hoci je jej architektonický koncept len dočasný, zámer využívania druhotných surovín v uzavretom cykle, zostal v koncepte helsinskej reštaurácie Nolla.
 
 
 
zero waste nolla bezodpadový manažemt durat steny toptrendy sk ekobyvanie
 Foto: Nicholas Calcott
 
 
 
​Citujúc jej zakladateľov, Nolla vznikla z potreby zmeny vo fungovaní reštauračných zariadení. Vzhľadom na to, že zakladateľmi reštaurácie sú traja šéfkuchári, ich názory na odpadový manažment v segmente stravovacích služieb​ vychádza z priamej skúsenosti a dlhodobého pozorovania daného stavu. Preto sa pri príležitosti newyorského designu weeku spojili s dvojicou fínskych architektov, Harrim Koskinenom a Lindou Bergroth. Vznešený cieľ využívania odpadu, preniesli architekti do formy celého pop-up priestoru. Ten totižto pozostáva z dvoch materiálov; Duratu a Sulapacu. Kým prvý z nich bol použitý na stenové obloženie, druhý uplatnili architekti pri balení jedla. Hlavnou surovinou pri výrobe Duratu sú kartónové tetrapakové škatule od mlieka. Pri pohľade zblízka je dokonca viditeľné textové polia obalu či časti čiarových kódov. Linda Bergroth vysvetľuje: "Keďže ide o štvordňovú akciu, chcela som, aby v koncepte vynikla nápaditosť a hravosť." 
 
 
 
zero waste nolla bezodpadový manažment toptrendy sk eko byvanie
 Foto: Nicholas Calcott
 
 
Ako ďalej uvádza v rozhovore pre magazín Dezeen, Fínsko sa doposiaľ vnímalo ako krajina produktového dizajnu a výrobkov s nezameniteľným dizajnom, určených na konečnú spotrebu, no v posledných rokoch sa dizajnéri orientujú omnoho viac materiálové inovácie a obalové inžinierstvo, ktoré je zároveň bio. Mozaika týchto skutočností sa v záverečnej fáze pretransformovala do jedinečného reštauračného konceptu, ktorý je provokatívnou ukážkou toho, ako hlboko do našich životov môže v budúcnosti zasahovať zero waste managementu. S nulovým odpadom objavujeme možnosti, rozvíjajúce všetky oblasti priemyslu.