soul twin eye 4Obrie vyhliadkové koleso – Soul Twin Eye, ktoré by malo po dokončení byť momentálne najvyšším funkčným ruským kolesom na svete, bude stáť v hlavnom meste Južnej Kórey - Soule. Spoločnosť UNStudio odhalila jeho špecifický dizajn.

Pozostávať bude z pretínajúcej sa dvojprstencovej štruktúry bez konštrukčných lúčov. 180 metrov vysoká konštrukcia pojme 64 kapsúl, z ktorých každá prepraví 20 až 25 ľudí naraz. Celkovo môže poskytnúť jazdy pre viac ako tisícštyristo ľudí súčasne, čo je v porovnaní napríklad s kolesom London Eye dvojnásobná kapacita. Samotné koleso má byť postavené na 40 metrov vyvýšenom pódiu, v blízkosti ktorého by sa mali nachádzať výstavné priestory, veľkokapacitná hala, obchody a občerstvovacie priestory.

 

soul twin eye 4

  Vizualizácia: UNStudio

Súčasť plánovanej výstavby pre park svetového pohára Sangam

Projekt iniciovaný metropolitnou vládou Soulu pre park svetového pohára Sangam je súčasťou vízie tunajšieho starostu "rieka Han s tisícimi západmi slnka“. Jej posolstvom je vytvoriť tisíc miest ako verejných priestorov pozdĺž rieky Han, ktoré budú slúžiť ako miesto pre trávenie voľného času, relaxačné aktivity i priestor na organizovanie spoločenských podujatí.

 

soul twin eye 1

  Vizualizácia: UNStudio

Tradícia i inovácia

"Dizajn kolesa, ktorý sme navrhli odkazuje na vysoké ambície Kórey v oblasti inovácií a pokroku, pričom hladko spája špičkové technológie s nadčasovým ocenením stability a krásy," povedal o projekte Ben van Berkel, zakladateľ a hlavný architekt UNStudio. Inšpirácia naň vychádza z orlojových hodín Honcheonsigye pochádzajúcich zo 17. storočia, ktoré predstavujú pohyb nebeských objektov v čase.

 

soul twin eye 5

 Vizualizácia: UNStudio

Dve dráhy s priemerom budú tvoriť slučky, ktoré sa navzájom zbiehajú ako symbol jednoty. Návrh výstavby kolesa zahŕňa aj plány na vybudovanie pozemnej lanovky spájajúcej stanicu metra s kopcom, na ktorom bude koleso stáť. Výstavba kolesa sa má začať v roku 2025 a atrakcia by mala byť otvorená v roku 2028.

Pripravila: Petra Adamcová
Vizualizácie: UNStudio