louvre abudhabi 4Múzeum Louvre v hlavnom meste Spojených Arabských Emirátov je výsledkom jedinečnej vízie architekta Jeana Nouvela. Bolo postavené ako srdce novej mestskej štvrte v Abú Dhabí a predstavuje symbolické i reálne prepojenie piesku, betónu, vody, a taktiež symbiózu svetla a tieňa.

Dizajn stavby bol inšpirovaný bohatými architektonickými tradíciami regiónu a jedinečnou polohou stavby na mieste, kde sa arabská obloha stretáva s piesočným podkladom ostrova Saadiyat a vodami Arabského zálivu. Louvre Abu Dhabi je považovaný nielen za jeden z moderných mestských divov sveta, ale je zároveň prvým univerzálnym múzeom arabského sveta.

 

louvre abudhabi 5

 

Dielo Jeana Nouvela

Jean Nouvel zaujal pri navrhovaní stavby kontextuálny prístup k lokalite a navrhol Louvre Abu Dhabi ako "múzeum mesta" v mori. Jeho kontrastná séria bielych budov čerpá inšpiráciu z mediny a nízko položených arabských osád. Celkovo tvorí toto múzejné mesto 55 samostatných budov vrátane 23 galérií. Fasády budov tvorí 3 900 panelov z ultravysokovýkonného vláknobetónu.

Vstup do múzea je možný loďou alebo pešo z brehu, prechádzkou po špeciálnom pontóne. Celý projekt bol založený na hlavnom symbole arabskej architektúry, a to kupole, ktorá je však napriek tradícii absolútne moderne uchopená. Dvojitá kupola s priemerom 180 metrov ponúka horizontálnu, dokonale vyžarujúcu geometriu.

 

louvre abudhabi 1

 

Rám kupoly pozostáva z tisícov konštrukčných prvkov

Kupola pozostáva z ôsmich rôznych vrstiev. Štyroch vonkajších vrstiev plátovaných nehrdzavejúcou oceľou a štyroch vnútorných vrstiev plášťovaných hliníkom, oddelených oceľovým rámom vysokým päť metrov. Rám je vyrobený z 10 000 konštrukčných prvkov vopred zostavených do 85 prvkov super veľkosti, z ktorých každý váži až 50 ton.

 

louvre abudhabi 6

 

Dizajnový vzor strešnej časti bol do detailov premyslený

Zložitý vzor kupoly je výsledkom náročného geometrického dizajnu. Vzor sa opakuje v rôznych veľkostiach a uhloch v ôsmich prekrývajúcich sa vrstvách. Každý lúč svetla musí preniknúť ôsmimi vrstvami predtým, ako sa objaví a potom zmizne. Výsledkom je filmový efekt, keď dráha slnka postupuje počas dňa. V noci tvorí 7 850 hviezd viditeľných zvnútra aj zvonku. Tento efekt, ktorý sa nazýva "dážď svetla", bol v priebehu rokov predmetom mnohých modelov a je jednou z definujúcich čŕt celého konceptu.

Napriek hmotnosti a robustnosti vzbudzuje dojem, že pláva

Kupolu podopierajú iba štyri stále piliere, vzdialené od seba navzájom 110 metrov. Tieto sú ukryté v budovách múzea, aby vzbudzovali dojem, že kupola pláva. Vnútorná výška kupoly je 29 metrov od prízemia po spodnú stranu obkladu. Najvyšší bod kupoly je 40 metrov nad morom a 36 metrov nad úrovňou prízemia.

 

louvre abudhabi 7

 

Mnohé ocenenia múzeum získalo hneď po postavení

Dizajn múzea je spoluprácou medzi tradičným dizajnom a modernými stavebnými technikami. Pokojné prostredie povzbudzuje návštevníkov, aby si užívali neustále sa meniaci vzťah medzi slnkom a kupolou a medzi morom, budovami a pevninou. Komplexný inžiniersky koncept urobil z Louvre Abu Dhabi jeden z najinovatívnejších a najnáročnejších múzejných projektov, ktoré boli postavené v poslednej dobe.

Fáza návrhu koncepcie projektu Louvre Abu Dhabi prebiehala v rokoch 2006 až 2007. Nasledovali fázy vývoja dizajnu, v rokoch 2007 až 2012 a výstavba múzea v rokoch 2013 až 2017. Pred dokončením múzea získal Louvre Abu Dhabi už tri medzinárodné ocenenia: víťaz kategórie "Projekt budúcnosti" ceny Identity Design Award v roku 2015, European Steel Design Award v roku 2017 a víťaz kategórie "Najvýznamnejší projekt SAE" ceny Identity Design Award v roku 2017.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Museum Louvre, Abu Dhabi