singapore airport 8Letisko Changi v Singapure sa považuje za jedno z najkrajších letísk sveta. A to nielen z hľadiska architektonického, ale aj z hľadiska kvality a rôznorodosti poskytovaných služieb, vďaka rešpektovaniu zásad trvalej udržateľnosti a „friendly konceptu“ ku každému jednému cestujúcemu. S nadsádzkou sa hovorí, že ak cestujúcim na tomto letisku mešká lietadlo, je to pre nich ten najkrajší darček.

Areál letiska sa rozprestiera na štyroch termináloch, usporiadaných do tvaru písmena U a podľa počtu vybavených pasažierov je jedným z najväčších leteckých uzlov v Ázii.

 

singapore airport 2

 

Oceľovo sklenený klenot s vodopádom

V roku 2019 pribudol k areálu letiska komplex zo skla a ocele nazvaný Jewel (klenot), ktorého autorstvo patrí bostonským architektom Moshe Safdie Architects. Geometria Jewelu je založená na poloobrátenej toroidnej kupolovej streche. Integrovaná konštrukcia a fasádny systém, ktorý meria 200 metrov naprieč v najdlhšom rozpätí a je podporovaný len prerušovane pozdĺž okraja záhrady, umožňuje funkčnú podobu interiéru takmer bez stĺpov. V priestore je inštalovaný integrovaný systém zasklenia, statické a dynamické tienenie a inovatívny a účinný systém posuvného vetrania.

 

singapore airport 9

 

Nočné osvetlenie i hudobná produkcia

Ide o štvorpodlažný priestor s najvyšším krytým vodopádom na svete. Za minútu ním prepadne takmer 38 tisíc litrov vody, z okrúhleho otvoru v sklenenom strope. Okolo vodopádu sa nachádza lesné údolie Shiseido, terasovitá tropická záhrada. Rastie v nej 900 stromov a 60 000 kríkov rozloženými medzi vyvýšenými turistickými chodníkmi a balkónovými zákutiami na relax a posedenie. Zatiaľ čo priestor vodopádu a záhrad je nádherný počas celého dňa, milovníci netradičných zážitkov odporúčajú sledovanie záhrady po zotmení, keď špeciálne svetelné inštalácie osvetľujú celý areál a svetelná a zvuková show padajúci vodopád rozžiaruje.

 

singapore airport 1

 

Tranzitný priestor

Jewel sa nachádza priamo uprostred terminálov 1, 2 a 3 a prechádza ním tak každý cestujúci, či už pešo alebo letiskovým vlakom. Budova má desať podlaží, z toho päť nadzemných a päť pod zemou. Jej súčasťou sú aj citlivo zakomponované obchody a reštaurácie, konkrétne ich je 280. Návštevníci tak môžu popri konzumácií jedla sledovať život v údolí, ale aj nakupovať a oddychovať.

 

singapore airport 3

 

V najvyššom piatom podlaží Jewelu sa nachádza niekoľko desiatok zábavných atrakcií pre deti i dospelých. Je tam chodník korunami stromov, bludisko, záhradnícke výstavy a zákutia, výstavné sály i obrovské námestie, na ktorom sa stále konajú zaujímavé podujatia.

Zeleň, kam sa pohnete

Príroda a a zeleň nie sú však iba dominantou priestoru Jewel, kde sa nachádza džungľa s vodopádom. Prechod medzi terminálmi jedna a dva tvoria živé zelené vertikálne steny. Súčasťou letiska je tiež kaktusová záhrada, čarovná záhrada imitujúca rozprávku Alica v krajine zázrakov a dokonca i motýlia záhrad, ktorá je domovom viac ako tisícky týchto krásnych zvierat. Súčasťou záhrad sú jaskyne, tunely i jazierka s vodnými rastlinami. Pre deti je k dispozícii bežecká a cyklistická trasa Jurská míľa, na ktorej sa nachádzajú obrovské dinosaurie vajcia a sochy rôznych prehistorických živočíchov v životnej veľkosti.

 

singapore airport 4

 

Umelecké inštalácie

Na letisku v Singapure nezabúdajú ani na milovníkov umenia. V jednotlivých termináloch sa vystavujú umelecké zbierky a inštalácie od kreatívcov z celého sveta, ktoré sú stabilné a niektoré z nich aj pravidelne obmieňané. Terminál 1 je domovom "Kinetic Rain", fascinujúcej pohyblivej inštalácie 1 216 bronzových kvapôčok zavesených na strope, zatiaľ čo "Les Oiseaux" – Vtáky, francúzskeho umelca Cédrica Le Borgneho zdanlivo lietajú okolo príletovej haly terminálu 2. V blízkosti registračných pultov v termináli 3 sa nachádza koncept „Daisy", vrtuľová inštalácia nemeckého umelca Christiana Moellera, ktorá určuje svoje pohyby na základe chôdze a pohybu okoloidúcich.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Changi Airport Singapure