kumi yamashita 1Japonská umelkyňa Kumi Yamashita vytvára neobvyklé a pôsobivé umelecké diela. Ich výnimočnosťou je okrem hodnoty umenia to, že pozostávajú z pevných štruktúr a neoddeliteľnej nehmotnej štruktúry – svetla a tieňa.

Jej diela vznikajú prostredníctvom tvorivosti, experimentovania, pokusov a omylov. Zaoberá sa rozširovaním kúskov hmoty do veľkých inštalácií, potenciálom prakticky beztiažových materiálov zaberajúcim priestor, variabilitou a tajomstvom skúseností.

 

kumi yamashita 2

 

Hra svetla a tieňa

Na prvý pohľad sa zdá, že jej práca zobrazuje ľudské siluety. Pri bližšom skúmaní si však uvedomíte, že ide o rôzne jednoduché materiály, ako sú drevené bloky, tkanina, listy papiera, hliník a dosky z nehrdzavejúcej ocele pripevnené k stenám. To, čo robí tieto každodenné predmety výnimočnými, je spôsob, akým na ne strategicky umiestnený svetelný zdroj svieti v správnom uhle a premieňa materiály na niečo väčšie.

 

kumi yamashita 3

 

Kľúčom k oceneniu jej práce je perspektíva a predstavivosť. Dielo sa môže na prvý pohľad zdať náhodné a chaotické, ale každý jeden kus hrá dôležitú úlohu, pričom kombinované tiene vytvárajú nečakané vyústenie.

 

kumi yamashita 6

 

Prvotná inšpirácia z tieňov olivovníkov

Jej fascinácia svetlom a tieňom sa začala už v detstve, keď v neskorých popoludňajších hodinách sedela na terase svojho rodinného domu a hľadela na tiene kývajúcich sa olivovníkových konárov vrhaných zapadajúcim slnkom. „Farba svetla sa postupne menila z teplej oranžovej na studenú modrú, keď sa tieň stromu natiahol a zmizol. Vo svojej mladej mysli som spochybňovala stálosť a efeméru všetkých živých vecí, keď strom stál predo mnou v takmer monochromatickej krajine," vysvetľuje svoju obľubu a fascináciu existencie svetla a tieňa. Tiene pre ňu symbolizujú inú dimenziu života, čo ju núti premýšľať, či tiene nie sú ešte skutočnejšie ako ich držiteľ.

 

kumi yamashita 4

 

O autorke

Kumi Yamashita sa narodila v roku 1968 v japonskom meste Takasaki. Nedávno sa usadila vo Woodsstocku v New Yorku. Medzi tým cestovala, študovala a pracovala po celom svete, vrátane vysokoškolského a postgraduálneho štúdia na Cornish College of the Arts v Seattli a Glasgow School of Art v Škótsku.

Jej diela sú výsledkom starostlivej manipulácie s pevnými predmetmi a umelca, ktorý spochybňuje spoľahlivosť pevných predpokladov. Pre Yamashitu spočíva škaredosť v stereotypoch a rigidných presvedčeniach. Krása spočíva v zmene. Tiene sú krásne vo svojej premenlivosti. Odhaľujú tú dimenziu, ktorá nemá žiadne hranice, žiadne rasy, žiadne oddelenie, sú iba podstatou toho, čím sme.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Kumi Yamashita