zaha hadid macau 1Nový míľnik architektúry odhaľuje architektonické štúdio Zaha Hadid Architects v Macau. Majitelia W Hotela Studio City Resort, ktorý bol v čínskej mestskej štvrti Cotai otvorený v roku 2015, si vyžiadali jeho rozšírenie.

Druhá fáza projektu bola spustená v roku 2017. Cieľom expanzie bolo obohatiť hotel okrem ubytovacej časti o miestnosti, kde sa budú sústreďovať a organizovať programy pre voľný čas, zábavu, konferencie a pohostinstvo rezortu, ale zároveň bude miestom pre jeden z najväčších krytých vodných parkov v Ázii.

Konferenčné priestory, aj aquapark

Projekt v architektonicky odvážnych geometrických uchopeniach a zložitých remeselných spracovaniach obdobia Art Deco reinpretuje súčasnú optiku moderného poňatia bývania. Na viac ako 40 poschodiach prináša 557 hotelových izieb a apartmánov spolu s kaviarňami, reštauráciami, bazénmi, kúpeľmi, posilňovňou a nahrávacím štúdiom pre hostí.

 

zaha hadid macau 2

  Foto: Virgile Simon Bertrand

 

Energetická úspornosť a udržateľný dizajn

Tím Zaha Hadid Architects poznamenal, že jednou z najdôležitejších čŕt novootvoreného hotela v Macau je jeho udržateľný dizajn. Ten sa prejavuje v jeho konštrukcii a energetickej účinnosti. Fasáda budovy sa skladá z troch rôznych stupňov skla, ktoré spolu s vonkajšími rebrami vymedzujú vertikálnosť hotelových veží.

 

zaha hadid macau 4

  Foto: Virgile Simon Bertrand

 

Okrem formálnych aspektov sú tieto prvky navrhnuté tak, aby slúžili praktickému účelu znížením solárnych tepelných ziskov a oslnenia a zároveň zabezpečili tepelnú pohodu pre hostí aj personál.

Stavba koncipovaná s ohľadom na prírodu

Ako poznamenávajú architekti, environmentálne povedomie zohralo kľúčovú úlohu pri formovaní rozvoja druhej fázy hotela W Macau Studio City. Výstavba strediska bola starostlivo naplánovaná tak, aby sa vyhla pätnásťhektárovej chránenej mokradi priľahlej ekologickej zóny Macao Cotai, čo demonštruje záväzok chrániť prírodné prostredie.

 

zaha hadid macau 3

 Foto: Virgile Simon Bertrand

 

Orientácia a konfigurácia eliptických veží bola vypočítaná tak, aby uľahčila prirodzené vetranie v stredisku a jeho okolí, čím sa zvýšil celkový komfort priestoru. Na ďalšie zmiernenie vplyvu na miestnu flóru ekológ projektu navrhol opatrenia na ochranu existujúceho rastlinného života v lokalite, ktoré boli doplnené výsadbou pôvodných druhov vhodných pre klímu Macaa.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto a vizualizácie: Virgile Simon Bertrand