quiet luxury 1Pokojná estetika. Nepôsobí chladne a sterilne a prezentuje sa ako uvoľnenejšia verzia minimalizmu. Hovoríme o interiérovom štýle dizajnu „tichý luxus“, ktorý je trendom roku 2023 a získava si čoraz väčšiu popularitu.

Charakterizovať by sa dal ako decentný luxus s premyslene vybraným dizajnovými doplnkami a nábytkom, ktorý má finančnú hodnotu, ale aj remeselný um, dlhotrvácnosť a neprvoplánové neutrálne pôsobenie. Tichý luxus odmieta chaos a neporiadok, do interiérov pozýva jednoduchosť a teplo.

 

quiet luxury 3

Foto: Boca de Lobo 

Obklopte sa tým, čo milujete

Tichý luxus je predovšetkým o prijatí toho, čo majiteľ domácnosti osobne považuje za luxusné a upokojujúce. Ide o starostlivý výber, ale v konečnom dôsledku nejde o hlasitosť a okázalosť. Predstavuje všetko to, čo prináša konkrétnej osobe upokojenie, od nadýchaných bielych uterákov až po chlpaté koberce z ovčej kože.

 

quiet luxury 5 interior design ideas

Foto: Interior Design Ideas

Ako dosiahnuť tichý luxusný vzhľad?

Ak chcete zdokonaliť svoj štýl interiéru do niečoho pokojného a sofistikovaného, stavte na autentickosť a udržateľnosť. Investujte do odolných remeselných kúskov, ktoré vydržia, a zároveň uveďte jemné a teplé farebné odtieňov v rámci celého interiéru. Ak sa rozhodnete investovať, míňajte peniaze na vysokokvalitné materiály, ktoré sú nielen luxusné, ale aj trvácne, udržateľné a ekologické. Práve príroda a prírodné doplnky sú pri tejto estetike dôležité. Existuje lepší spôsob, ako vytvoriť pokojnú oázu, než s domovom inšpirovaným samotnou prírodou?

 

quiet luxury 2

 

Konkrétne tipy na vytvorenie dizajnu tichého luxusu:

Nástenné umenie a textúry

Tento štýl dekorovania dodáva priestoru hmatový a vizuálny dojem, ale aj kontrast k čistým líniám a hladkým povrchom. Kombinácia textúry a jednoduchosti vytvára pocit rovnováhy a harmónie, čo je nevyhnutné pre relaxačné vyžarovanie priestoru.

 

quiet luxury 4 boca do lobo

Foto: Boca de Lobo

Umenie a keramika

Keramika vydrží desaťročia a je skvelým spôsobom, ako priniesť do vášho domova estetiku i umenie zároveň. Jedna keramická váza môže byť skvelým ústredným bodom priestoru. Zaoblené krivky prispejú k celkovému pocitu prúdenia atmosféry a tieto tvary sú tiež v súlade so súčasným zameraním na prírodu, pôvodnosť a autenticitu.

Prírodné doplnky

Začleňte zemité tóny a prírodné prvky do hoc aj malých interiérových doplnkov. Drevo, hlina, korok i prírodný kameň sú materiály, ktoré nesklamú.

Zrkadlá

Všetci poznáme magické schopnosti dobre umiestneného zrkadla. Dokážu zväčšiť priestor, presvetliť miestnosť, a pri správnom umiestnení dokážu úplne zmeniť vzhľad miestnosti. Ak je zrkadlo navyše umeleckým kúskom, ideálne zapadá do koncepcie myšlienky tichého luxusu.

Pripravila: Petra Adamcová