salone satellite uvodNoví a začínajúci umelci, očakávaní profesionáli v oblasti dizajnu, nadšenci a tvorcovia trendov pre inovatívne dizajny a materiálové riešenia. Aj táto skupina umelcov mala na nedávno konanom milánskom týždni dizajnu Salone del Mobile 2023 svoju výstavu - SaloneSatellite.

Táto sa každoročne počas milánskeho týždňa dizajnu venuje propagácii trend-setterov a dizajnérov mladších ako 35 rokov. Tohtoročná téma propagácie znela "Kam kráčaš, dizajn?". Účastníkov vyzývala, aby riešili naliehavé environmentálne, ekonomické a sociálne otázky prostredníctvom vytvárania interiérových a exteriérových doplnkov a využívania predmetných materiálových stratégií.

Tento rok sa predstavili viaceré kreatívne koncepty siahajúce od experimentov s materiálmi založenými na potravinách a odpade až po iluzionistické 3D tlačené povrchy.

A tu sú traja víťazi tohtoročnej výstavy:

1. Tatami nábytok Honoka

Tokijské dizajnérske štúdio Honoka predstavilo svoj projekt nábytku Tatami. Tatami je už po stáročia neoddeliteľnou súčasťou japonských obytných priestorov. Vyrobené sú z voňavých rastlín lisovanej slamy, ryžového vlákna alebo trávy. Dokážu regulovať vlhkosť a eliminovať pachy. Inováciou pri tomto projekte znovuzavedenia tatami do moderného japonského života je vyžitie 3D technológie tlače. Tím dizajnérov Honoka vytvoril ekologický nábytok kombináciou recyklovaného tatami s biologicky odbúrateľným plastom, čím sa dizajnéri pokúsili zachovať pôvab tatami pre budúce generácie na strane jednej a na strane druhej podporili trvalú udržateľnosť produktu a rešpekt k životnému prostrediu.

 

salone satellite honoka

Foto: Honoka

Stohovateľná stolička Triplex

Hongkonské štúdio Ryte vytvorilo inovatívny kus nábytku, stoličku Triplex, ako praktické riešenie problémov súvisiacich s priestorom, ktorým čelia ľudia žijúci v oblastiach s vysokou hustotou obyvateľstva. Modulárna konštrukcia stoličky je ideálnym priestorovo úsporným riešením, pretože jej tri štíhle nohy a sedadlo možno stohovať, aby sa ušetrilo miesto, keď sa nepoužíva. Jednou z kľúčových vlastností stoličky Triplex je jej udržateľný dizajn. Je vyrobená z ľanového vlákna, biologicky odbúrateľného materiálu, ktorý je šetrný k životnému prostrediu a obnoviteľný. Ľanové vlákno má pozoruhodnú pevnosť, ktorá je porovnateľná s uhlíkovými vláknami, ale bez negatívneho vplyvu na životné prostredie spojeného s výrobou uhlíkových vlákien. Ľanové vlákno pochádza z rýchlo rastúcich rastlín, ktoré sa spájajú pomocou bioživice. Použitie takýchto materiálov zaisťuje nielen trvanlivosť stoličky, ale tiež ju robí biologicky odbúrateľnou a kompostovateľnou, čím sa minimalizuje negatívny vplyv na životné prostredie.

 

salone satellite ryte

Foto: Studio Ryte

Závesná posteľ „Ku do azo“

Autorom tretieho oceneného produktu je belgické dizajnérske duo Ahokpe + Chatelin. Posteľ je navrhnutá a ručne tkaná v africkom Benine v Nigérii, určená pre európske interiéry. Látku tvorí rozpletená priadza zo svetrov z afrických trhov a celý jej tvar je výsledkom montáže úzkych tkacích pásikov, ktoré vychádzajú z beninského tkáčskeho stavu. Tento projekt bol mienený ako návrat odpovede na naše potreby pohodlia a exotiky, a tiež aby pripomenul nadužívanie a spotrebu každodenných úžitkových predmetov. Každá z postelí je navyše jedinečná vo svojej farebnej kombinácii.

 

salone satellite ahokpe

Foto: Ahokpe + Chatelin

Pripravila: Petra Adamcová