kniznica japonsko 1Vedeli ste o tom, že knižnica môže byť aj podzemná? Navyše obklopená zeleňou a v prostredí asociujúcom jaskyňu? V Japonsku takýto zážitok čitateľom prinášajú architekti Hiroshi Nakamura spoločne s NAP Architects v meste Kurkku Fields.

Budova je súčasťou ekofarmy, kde trávia svoj voľný čas ľudia vyhľadávajúci zelené zdravé prostredie ako súčasť životnej filozofie. Inovatívny projekt tak prepája reflexívny zážitok z literatúry s možnosťou vnímania harmónie z okolitého prírodného priestoru.

 

kniznica japonsko 3

 

Unikátne kruhové okno

Centrálnu časť knižnice tvorí kruhová miestnosť s nádherným dreveným stropom tvoreným sériou tenkých trámov, ktoré sa do seba takmer zaväzujú. Točia sa nahor smerom k centrálnemu kruhovému svetlíku, ktoré filtruje svetlo do priestoru pod ním. Nad podzemným priestorom a okolo neho je rozľahlá trávnatá záhradná plocha, ktorá zakomponováva knižnicu do okolitého vidieckeho prostredia.

 

kniznica okno

kniznica japonsko 4

 

Dostatočné prirodzené denné svetlo i potrebné súkromie

Celý ďalší vnútorný priestor infiltrovaný drevenými prvkami je veľmi členitý a skrýva v sebe množstvo útulných miest na sedenie a skrytých zákutí na čítanie. V súlade s tradičnou japonskou stavebnou estetikou sa interiér pýši teplým dreveným nábytkom, neutrálnymi tónmi a surovými betónovými podlahami. Objekt je obklopený zakrivenou sklenenou stenou s výhľadom na centrálne trávnaté nádvorie, ktoré prináša prirodzené slnečné svetlo do podzemného priestoru.

 

kniznica japonsko 6

kniznica japonsko 5

 

Všetko čo potrebujete vedieť o ekológii a zdravom živote nájdete v knihách

V drevených policiach riešených prakticky od podlahy po strop sa nachádza viac ako tri tisíc kníh, so striktným výberom publikácií zameraných na prírodu, životné prostredie a udržateľnosť s jedinečným rozšírením a prepojením na poéziu, filozofiu, históriu, náboženstvo, vedu a ekonómiu.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: NAP Architects