cl3 filipovice apartments tomas slavik 01Minimalizmus a praktickosť. Takéto je poňatie nových rezidenčných objektov, ktoré svojim vzhľadom prirodzene zapadli do tvaroslovia pôvodnej architektúry českého Jesenicka.

Obidve, vedľa seba stojace budovy, majú obdĺžnikový pôdorys, ktorý je ukončený klasickou sedlovou strechou. Steny domov sú kompletne obložené smrekovcovými šindľami v prírodnom prevedení. Architektonický ateliér CL3, ktorý je autorom stavby, zvolil ako obklad fasády osvedčený a typický stavebný materiál tejto lokality.

 

cl3 filipovice apartments tomas slavik 03

cl3 filipovice apartments tomas slavik 05

 

Smrekovcové drevo v kontraste s farebnými akcentami lodžií

Pôvodne svetlý nehobľovaný smrekovec postupom času zmení svoju farbu na tmavý zemitý odtieň. Farebné, modré a jasno žlté lodžie boli vedome volené ako kontrast k celistvosti fasády, čím sa celá prirodzene rozčleňuje a vytvára zaujímavý charakter objektov. Štvorcové okná korešpondujú s farebnosťou lodžií.

 

cl3 filipovice apartments tomas slavik 09 cl3 filipovice apartments tomas slavik 05

 

Obytné časti sú riešené kombináciou murovaných stien so železobetónovými monolitickými stropmi, strecha má klasickú drevenú štítovú konštrukciu. Objekt je postavený na plošných základoch tvorených pätkami, pásmi a doskami.

 

cl3 filipovice apartments tomas slavik 21 cl3 filipovice apartments tomas slavik 24

 

Sebestačnosť a udržateľnosť stavby

Vzhľad a využitie pôvodných materiálov je parafrázou fasád miestnych stodôl. Objekty boli aj preto s ohľadom na horské prostredie navrhnuté maximálne sebestačne, jediným dodávaným médiom je elektrina. Vykurovanie zaisťuje tepelné čerpadlo zem-voda, pre spoločné priestory je použitá vzduchová rekuperácia. Voda pochádza z vlastnej studne s vodárňou a odpadové vody sú likvidované v domovej čističke odpadových vôd so vsakom.

 

cl3 filipovice apartments tomas slavik 11

cl3 filipovice apartments tomas slavik 17

 

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií: Architektonický ateliér CL3
Foto: Tomáš Slavík