PARKROYAL Singapur 2Príklad realizácie stavby tohto objektu dokazuje, že je aj komerčná architektúra môže reagovať na potreby zdravého života a vytvoriť v nadmerne zastavanom prostredí rušného a veľkého mesta kúsok skutočnej zelenej oázy.

Budova Parkroyal Pickering v Singapure bola navrhnutá ako hotel v podobe tropickej záhrady. Objekt bol postavený bol na dlhom a úzkom pozemku na západnom okraji centrálnej obchodnej štvrte, s výhľadom na historickú obchodnú štvrť neďaleko parku a rieky. Výstavba tak mohla reagovať na mnohé samostatné a nesúrodé prostredia a zabezpečiť verejné spojenie medzi týmito zónami.

 

PARKROYAL Singapur 4

 

Hneď na prvý pohľad sa stavba odlišuje odkrytým mohutnými zakrivenými nebeskými záhradami, ktoré sú situované na každej štvrtej úrovni hotela. Palmy a ostatná bujná zeleň prekvitá v celom komplexe a javí sa, akoby sa stromy a rastliny prepájali so záhradami priľahlého parku.

 

PARKROYAL Singapur 9

 PARKROYAL Singapur 9

 

Zeleň v exteriéri i interiéri

Dvanásťposchodová veža posadená nad bazénovou palubou päťpodlažného pódia s otvorenými živlami má tvar písmena E, takže všetky izby majú nádherný zelený výhľad, zatiaľ čo služby a vonkajšie spojovacie chodby boli umiestnené na južnej vyvýšenine. Keďže hotel je "zatienený" – premietajúcimi sa nebeskými záhradami a priľahlosťou troch izbových blokov, je zároveň chránený pred skorým ranným a popoludňajším slnkom priľahlými budovami. Izby tak mohli byť zasklené, sklom s nízkou emisivitou, bez externých detekčných zariadení.

 

PARKROYAL Singapur 2

PARKROYAL Singapur 4

 

Betónové kaskády s nebeským výhľadom

Pódium budovy je pozoruhodným architektonickým dielom. Stratifikované zvlnené vrstvy liateho betónu sa ovíjajú okolo, cez a nad parkoviskom a verejnými priestormi hotela ako obrysové čiary prepletajúce modulárnou mriežkou valcových stĺpov. Autorský architektonický ateliér WOHA ich označuje ako "topografickú architektúru".

 

PARKROYAL Singapur 3

 

Kaskády stekajú z bazénov a záhradných terás na streche pódia, cez "erodované skalné formy" priečne pruhovanej hmoty a do štrbín a ríms, v ktorých sa darí stromom a viniču. Zachytené pásy z ryhovaného betónu sa bez prerušenia a bez uznania hraníc medzi exteriérom a interiérom prepletajú dĺžkou a šírkou pódia. Stúpajúce výhľady, výjavy nad vonkajšími a vnútornými priestormi prízemia majú evokovať pocit voľnosti s výhľadom do neba, s podtónom mystiky, ktorú je možné zažiť v mešite, kostole alebo chráme.

 

PARKROYAL Singapur 6 PARKROYAL Singapur 5

 

Prepracovane zložené drevené výlisky nad hotelovou recepciou odhaľujú použitie remeselného ornamentu do interiérového dizajnu, čím sa začleňujú ázijské tradície do budovy uprostred rušného moderného mesta. Dekoratívne formy v interiéri tiež hmatateľne vzdávajú hold pretrvávajúcemu odkazu Maurov a Peržanov a exotickým vzorom Isfahánu a Alhambry.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Patrick Bingham Hall