esbjerg snoheta lantern 2Na pobreží dánskeho mesta Esbjerg vyrástlo špecializované námorné stredisko, ktoré je centrom námorných aktivít i osvetľujúcim bodom a majákom celého prístavu.

Architektúra budovy z dielne Werk Arkitekter a Snohetta zahŕňa kruhový, otvorený dizajn, prístupný z rôznych uhlov a strán budovy vyzývajúci k interakcii. V priestore sa nachádzajú školiace zariadenia, kapacity a prístavy na skladovanie lodí, veľký dielenský priestor a viaceré spoločenské priestory a klubové miestnosti, kde sa môžu nadšenci ale aj širšia verejnosť a ľudia žijúci pre námorníctvo socializovať.

 

esbjerg snoheta lantern 1

 

Hra so svetlom prostredníctvom otvorov na fasáde

Spodná úroveň zariadenia vytvára priame spojenie s morom mostom, v ktorom sa nachádza sklad lodí. Na hornom poschodí sa nachádzajú priestory na tréning pre veslovanie, jazdu na kajaku, plachtenie a potápanie. Fasáda je členená viacrozmernými otvormi, ktoré umožňujú, aby sa do interiéru dostalo prirodzené denné svetlo a slnečné lúče. Keď slnko zapadá, teplá žiara dopadá do otvoreného stredu objektu a z diaľky vytvára dojem plávajúceho majáka.

 

esbjerg snoheta lantern 3

esbjerg snoheta lantern 9

 

Betón v kombinácii s drevom

Architektúra budovy je vyjadrená v mohutnom objeme, ktorý vytvára úkryt pred silným vetrom a vodou. Preto je konštrukcia až do prvého poschodia vyrobená z betónu, naliateho naraz, zatiaľ čo zvyšok využíva drevo, ktoré zvyšuje jeho odolnosť voči drsným poveternostným podmienkam.

 

esbjerg snoheta lantern 4

 

Srdcom projektu je vyvýšená, verejne prístupná terasa, ktorá pozýva hostí, aby precítili výhľad na more a ocenili jeho veľkoleposť. Centrum, chránené pred drsným podnebím, predstavuje prirodzene osvetlený priestor, ktorý prináša pocit otvorenosti a inkluzívnosti.

 

esbjerg snoheta lantern 8

 esbjerg snoheta lantern 4

 

Prepojenie poézie a reality

"S víziou vytvoriť priestor, ktorý spája poetiku s praktickým, sa námorné centrum snaží nájsť rovnováhu medzi očarujúcimi a nekonečnými pohybmi mora a praktickými každodennými prácami. Je to symbióza medzi krásnym a surovým, elegantným a robustným," poeticky uzatvára v oficiálnej tlačovej správe práve otvorené centrum námornej architektúry jej autorské štúdio Snøhetta.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Wichmann + Bendtsen Photography