zima trendy 2022 2Napriek tomu, že dni sú čoraz chladnejšie a denné svetlo prirodzene ubúda, existuje niekoľko spôsobov, ako si do domácnosti priniesť atmosféru tepla a útulnosti. V nasledujúcich riadkoch vám prinášame najväčšie trendy interiérového dizajnu pre roky 2022/2023.

Prírodné tkaniny

Použitie prírodných textílií  predstavuje výborný spôsob, ako zútulniť celý priestor. Kožušinové alebo plyšové koberčeky, hoci aj malé, ale vo viacerých kúskoch sú mäkké pod nohami, príjemné na dotyk a navyše pomáhajú tlmiť zvuk, najmä ak máte drevenú alebo laminátovú podlahu. V kategórii prikrývok a prehozov tento rok prichádzajú do centra pozornosti robustné úplety. Nechávajú sa voľne prehodené cez pohovky a sedacie súpravy či kreslá, ale aj úhľadne zvinuté do valčekov čím vytvárajú nielen hrejivý vzhľad, ale sú aj praktickým pomocníkom na zohriatie pri večernom posedení pri televízii alebo listovaní v obľúbenej knihe. 

 

zima trendy 2022 5

 

Prirodzený oheň

Nie každý môže bývať v rodinnom dome so záhradou a mať vlastný či už exteriérový alebo interiérový krb. Kto ho však má, vie, že krb je jedinečným miestom, ktoré dokáže vytvoriť domácku a hrejivú atmosféru. Pridanie kúskov dreva a guľatiny na jednu stranu krbu dodáva priestoru rustikálny a prirodzený vzhľad.

Ďalšou možnosťou je ozdobenie krbu drobnými svetielkami. Aj vonkajší krb dokáže byť v zime príjemným miestom na vychutnanie si šálky horúcej čokolády, či vareného vína a to nielen pri silvestrovskom ohňostroji. Ak bývate v bytovke či panelovom dome a túžite po sledovaní blikotajúcich plamienkov, je možné zaobstarať si elektrický oheň s efektom plameňa, ktorý skutočný krb trochu pripomína. Ale aj obyčajné sviečky dokážu zázraky.

 

zima trendy 2022 1

 

Útulné osvetlenie

Osvetlenie miestností sa v zime stáva ešte dôležitejším a môže mať skutočný vplyv na náladu obyvateľov domu. V zimnom období dizajnéri odporúčajú viacero menších svetiel, stolové lampy i voľne stojacie lampy, ktoré sú pre oči menej drsné ako jedno hlavné stropné.

Ak si vyberiete dekoračné tienidlá v odtieňoch a farbách, ktoré zodpovedajú interiéru vašej miestnosti, dokážu spoločne vytvoriť krásny, harmonizovaný efekt. Tradičné, v minulosti obľúbené tienidlá so strapcami, vnášajú do priestoru nádych dobovej elegancie a v tejto sezóne opäť prichádzajú do popredia.

 

zima trendy 2022 2

 

Drevo a prírodné materiály

Drevo je jedným z najväčších trendov prelomu rokov 2022/2023 a existuje mnoho spôsobov, ako ho využiť. Drevené podlahy a nábytky sú investíciou na celý život. Avšak drevo je možné doplniť si do interiéru aj nenápadnejšie. Tipom je napríklad vytvorenie obrazu, solitéru alebo iného vlastnoručne vyrobeného umeleckého diela z naplaveného dreva. Môže ísť o rám na fotku, svietnik, alebo drevený aranžmán na stôl.

 

zima trendy 2022 4

 

Zemité farby

Zemité farby sú v súčasnosti veľmi trendy a počas zimných mesiacov prinášajú do interiérov nádych tepla a evokujú prírodu a vonkajšie prostredie. Tmavšie farby majú tendenciu zmenšiť miestnosť, vytvoriť útulnú a pohodlnú atmosféru. Takže voľba tmavohnedých a sýto zelených odtieňov je vhodná pre väčšie a rozľahlejšie priestory. Naopak, svetlejšie zemité farby, ako napríklad cappuccino alebo „umber“ sú vhodné aj do menších interiérov, ktoré sa tak presvetlia a prevzdušnia. Zemité farby sa navyše dobre kombinujú s črepníkovými rastlinami, dekoráciami zo sušených prírodných plodov, ale aj drevom, kameňmi či inými artefaktmi z prírody.

Pripravila: Petra Adamcová