pangeos plavajuce mesto 1Taliansky dizajnér Pierpaolo Lazzarini znovu občerstvil myšlienku svojho, v tejto chvíli už inovovaného, návrhu plávajúceho mesta. Monumentálny koncept jachty s odhadovaným rozpočtom takmer 8 miliárd amerických dolárov by mal mať dĺžku 550 metrov a šírku v najširšej časti 610 metrov.

Plavidlo nazvané Pangeos bude plávajúcim mestom s hotelmi, apartmánmi, nákupnými centrami, parkami, zeleňou, lodným prístavom a letiskom. V meste bude môcť byť ubytovaných až 60 tisíc hostí. Ak by sa táto stavba v tvare korytnačky zrealizovala, stane sa najväčšou plávajúcou stavbou na svete.

 

pangeos plavajuce mesto 2

pangeos plavajuce mesto 7

 

Mesto, zábava i relaxácia

Gigantický trup s ponorom 30 metrov bude zložený z deviatich rôznych lukov a rozdelený do niekoľkých blokov. V zadnej časti konštrukcie je naplánovaná obrovská brána, ktorá umožní vstup plavidlám do vnútra mesta. V rámci hlavného námestia sa nachádzajú súkromné domy, vilky, obchodné centrá, hotely a budovy so strešnými terasami so živou zeleňou. Je tu tiež zóna, ktorá umožní pristátie menších lietadiel. Plávajúce mesto tiež integruje vymyslenú infraštruktúru, ktorá je široká 650 metrov a dlhá 600 metrov a poskytuje priamy prístup k moru.

 

pangeos plavajuce mesto 3

pangeos plavajuce mesto 6

 

Technické aspekty plavidla

Pangeos bude vybavený 9 motormi HTS. Každý elektromotor disponuje výkonom 16 800 koní a je poháňaný rôznymi palubnými zdrojmi energie. Mesto bude schopné plaviť sa rýchlosťou až 5 uzlov za hodinu. Počas plavby získajú veľké krídla energiu z brzdenia vĺn, teda bude premávať bez tvorby škodlivých emisií. Strešná časť mesta bude lemovaná solárnymi panelmi, ktoré poskytujú časť potrebnej čistej energie na napájanie jachty.

 

pangeos plavajuce mesto 5

 

Bude Pangeos realitou?

Zatiaľ čo Pangeos je v súčasnosti nerealizovaným konceptom, jeho autor Pierpaolo Lazzarini dúfa, že sa čoskoro stane niečím viac ako len počítačovou animáciou. Na stavbu terajachty spustil crowdfundingovú iniciatívu získania financií, ktorej výstavba by v prípade dostatočného množstva finančných prostriedkov trvala osem rokov.

Pripravila: Petra Adamcová
Vizualizácie: Pierpaolo Lazzarini Studio