Dubaj Deep Dive Dubai Exterior 1Najnovšou rekordnou atrakciou, ktorá pribudla v megalomanskom emiráte Dubaji, je najhlbší potápačský bazén na svete. Bazén má hĺbku 60 metrov a naplnený je 14 milión litrami sladkej vody. Pre predstavu zodpovedá toto množstvo vody asi šiestim naplneným olympijským bazénom.

Potápanie má v regióne svoju históriu

Voda v bazéne je udržiavaná na teplotu 30 stupňov Celzia, čo vytvára ideálne podmienky na potápanie bez nutnosti hrubých neoprénových oblekov. Bazén svojim tvarom obrovskej ustrice odkazuje na dedičstvo a históriu potápania a lovenia perál v arabských emirátoch.

 

Dubaj DD Freedive Hero Portrait 1

 

Tematicky je atrakcia navrhnutá ako opustené potopené mesto. Preskúmanie celého priestoru si vyžaduje aj niekoľko ponorov. Potápači môžu navštíviť mesto duchov so zaparkovanými autom a bicyklom, zariadené byty, knižnicu, herňu so stolným futbalom, hudobnú miestnosť, ktoré evokujú dojmy, že len pred pár dňami tu niekto skutočne býval. Na dokreslenie atmosféry a dojmov sú vo vnútri bazéna inštalované najmodernejšie svetelné a zvukové systémy.

 

dubai scubadiving dive dubai discover landing page 2

 

Bezpečnosť na prvom mieste

Hygienická nezávadnosť a čistota vody je zabezpečená vďaka filtračnému systému, ktorý vykonáva jej cirkuláciu v pravidelných cykloch, každých šesť hodín prostredníctvom UV žiarenia a prestupu vody cez kremičitú sopečnú horninu. Túto filtračnú technológiu vyvinula spoločnosť NASA. Bezpečnosť potápačov sleduje 56 kamier, odborní inštruktori a v prípade nehody je k dispozícii aj hyperbarická komora pre 12 osôb.

 

dubai deepest pool dubai

 

Dobrodružstvo i top zážitok

Ako sa vyjadril hovorca Deep Dive v Dubaji, Abdula Habtoor, „toto zariadenie je investíciou do rastúcej športovej kultúry Dubaja a pridáva ďalšiu atrakciu svetovej triedy k prosperujúcemu odvetviu turistického a dobrodružného cestovného ruchu v našom meste."

Pri koncipovaní priestorov sa myslelo aj na rodinných príslušníkov a priateľov milovníkov potápania. Ich ponor môžu sledovať prostredníctvom obrovských okien alebo na obrazovkách, ktoré sprostredkúvajú dianie v bazéne v tunajších kaviarňach a reštauráciách.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Deep Dive Dubai