eklekticky styl 3

Neobvyklý a originálny štýl akcentujúci slobodu, predstavivosť a vytvorenie niečoho neobyčajného a nového z už existujúcich overených kúskov.

Milujú ho tvoriví ľudia, ktorí sa sa cítia pohodlne v odvážnych a nadčasových priestoroch. A o akom štýle hovoríme? Predstavujeme vám eklektický interiérový dizajn.

 

eklekticky styl 4

eklekticky styl 1

 Foto: Small Design Ideas

Experimentuje sa v ňom s využitím a kombináciou interiérových štýlov z rôznych historických období a z viacerých zdrojov. Vo filozofii znamenal eklektizmus výber filozofického smeru, ktorý bol učencovi najbližší. V prenesenom význame sa táto selekcia uplatňuje aj v dizajne a architektúre.

Eklektizmus spája kontrastné štýlové prvky, farby a textúry. Základným pravidlom interiéru v tomto štýle je vybrať si dva alebo tri prevažne historické štýly a navzájom kombinovať ich vlastnosti. Vytvorenie harmonického eklektického prostredia si však vyžaduje dobrý vkus a základné znalosti jednotlivých interiérových smerov.

Neutrálne farby pozadia a veľkých plôch sú využívané s cieľom preferencie jednotlivých nábytkov a doplnkov. Vrstvenie textúr a povrchov je v tomto štýle viac ako žiaduce. Čím väčší kontrast, napríklad mramor a drevo, kameň a omietka, tým väčší dojem.

 

eklekticky styl 5

eklekticky styl 2

 Foto: Small Design Ideas

 

Ako dekorovať v štýle eklektizmu?

Neutrálne farby dávajú dominanciu jednotlivým nábytkovým solitérom. Je prijateľné kombinovať luxusné kusy nábytku s modernými. Proporcionalita, elegancia a zvláštna atmosféra slobody a harmónie – to všetko definuje tento štýl. Nábytok môže byť drahý a cenovo dostupný, elegantný i jednoduchý. Mal by však spĺňať predpoklady na funkčnosť, pohodlie a estetický dojem.

Textílie vytvárajú náladu i útulnosť. Prírodné tkaniny, praktické čalúnenia, prikrývky i orientálne doplnky, vyberte si však vždy len tri základné akcenty podporujúce celkové ladenie nábytku a ostatných doplnkov vášho bývania.

Dávajte si pozor na to, že interiérový dizajn v štýle eklekticizmu musí byť do detailov premyslený. Je totiž ľahké skĺznuť do chaosu a gýču. Eklektika neprijíma zmätok, vulgárnosť ani chaos v interiéri, je skutočne vyváženou kombináciou maximálne troch štýlov.

 

eklekticky styl 6

eklekticky styl 1

Foto: Small Design Ideas

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: www.smalldesignideas.com