velka noc tipy 8Veľkonočná výzdoba v interiéroch, ale aj v našich záhradách či na balkónoch i terasách má svoje čaro. Približuje nás o krok bližšie k jarným slnečným dňom, zakvitnutej prírode teplému počasiu.

V našej obchodnej sieti je nespočetné množstvo dekorácií na tému jar i veľká noc v rôznych štýloch, farbách i materiáloch. Ak by ste si však tento rok chceli skúsiť vytvoriť veľkonočnú výzdobu vlastnými rukami a z materiálov, ktoré nám ponúka domácnosť či príroda, prinášame vám zopár jednoduchých tipov. 

Do akejkoľvek živej zelene, kvietkov alebo rastlín vložte drobné dekorácie, vajíčka, kuriatka, zajačikov alebo iné vám blízke symboly Veľkej noci. Aranžmán umiestnite uprostred stola so slávnostnou večerou alebo na ľubovoľné a vhodné miesto v byte.

 

velka noc tipy 1

Foto: diy-is-fun.com

 

Na výzdobu sú veľmi vďačné aj prázdne škrupiny z vajíčok. Husacie vajíčka sú priestrannejšie, ale ak ich nemáte k dispozícii, škrupinové vázičky dokážete vytvoriť aj zo slepačích vajíčok. Jednotlivé škrupiny k sebe prilepte, do tvaru kruhu alebo štvorca aby stabilne držali, do ich spodnej časti vlejte vodu a môžete plniť drobnými živými jarnými kvietkami. Ak sa chcete pohrať a mať výzdobu na dlhšie obdobie, je možné využiť pevnejšie škrupiny ako malé črepníky, naplniť ich zeminou a zasadiť do nich živé rastliny.

 

velka noc tipy 2

Foto: diy-is-fun.com

 

Pre zástancov minimalizmu odporúčame jednoduchú ale efektnú výzdobu v sklenenej nádobe, ktorú obložíte mrkvou. Do stredu nádoby nadekorujte živé jarné kvety.

 

velka noc tipy 4

Foto: diy-is-fun.com

 

Ako posledný tip prinášame návod na veľkonočný veniec vytvorený z prírodných materiálov. Potrebovať budete halúzky z vŕby, brezy alebo brečtanu. Jednotlivé konáre stočíte do tvaru kruhu buď ručne, alebo vo vhodnej kruhovej nádobe. Pripravený kruh z halúzok prichytíte drôtikmi a následne podľa vkusu dekorujete. Živé kvietky môžete vplietať do konárikov, ak sa rozhodnete pre kombináciu umelého a prírodného materiálu, môžete na lepenie vajíčok alebo umelých kvietkov a pierok použiť lepiacu pištoľ. Veniec ozdobí vaše dvere, bránu, ale aj sviatočný stôl.

 

velka noc tipy 5  velka noc tipy 6  velka noc tipy 7 

Pripravila: Petra Adamcová