socha cestovatelia uvod

 

Sochárske diela a umenie. Najstaršia doteraz známa socha sveta bola nájdená pri archeologickom výskume v Nemecku. Vytvorená bola pravekým umelcom pred približne 40 tisíc rokmi. Odvtedy sa sochárske umenie v mnohých smeroch zmenilo. Dnes už môžu moderné sochy predstavovať nielen osoby, zvieratá alebo iné bytosti, ale dokážu stvárniť pocit alebo myšlienku. Tvar a materiál z ktorého sú moderné sochy vytvorené sú takmer bez hraníc. 

 

Foto: agentiadepresamondena.com

Pozrite sa prostredníctvom našich fotografií na niekoľko zaujímavých sochárskych diel, ktoré sú nesmierne kreatívne a vzbudzujúce údiv, úctu i pokoru zároveň.

Spievajúci zvoniaci strom

Bol dokončený v roku 2006, je 10 metrov vysoká socha, ktorá má pripomínať tvar a pôvab skutočného stromu. Štruktúra, ktorú navrhli umelci Mike Tonkin a Anna Liu, bola postavená z pozinkovanej ocele a umiestnená tak, že keď sa cez ňu preženie vietor, zaznie pieseň. Socha, ktorá sa nachádza v pohorí Pennine s výhľadom na Burnley v Anglicku, získala v roku 2007 národnú cenu Kráľovského inštitútu britských architektov.

 

socha strom

Foto: architecturaldigest.com

Les Voyageurs (Cestovatelia)

Od francúzskeho umelca Bruna Catalana z Marseille vo Francúzsku je záhadná socha, ktorej cieľom je vyvolať spomienky a emócie, kto zanechá každý cestovateľ odchádzajúci z domova na nové miesto a naopak.

 

socha cestovatelia

Foto: agentiadepresamondena.com

Louise Bourgeoisov

Sochárske dielo Louise Bourgeoisovej je 9 metrov vysoké a nachádza sa pred Guggenheimovým múzeom v španielskom Bilbau. Poukazuje na symbiózu sily a krehkosti. Pavúk je silný a vysoký, pričom balansuje na tých najštíhlejších nohách, a preto je mimoriadne zraniteľný.

 

socha pavuk bilbao nova spanielsko

Foto: guggenheim-bilbao.eus

Petrus Spronk

Tento architektonický fragment je dielom Petrusa Spronka. Socha, ktorá sa nachádza v Melbourne, je zdanlivo pochovaná pod zemou a stojí pred Štátnou knižnicou. Má symbolizovať pád civilizácie a zároveň narážať na pominuteľnosť súčasnosti. Mesto zadalo dielo ako súčasť väčšieho verejného umeleckého projektu v roku 1992.

 

socha potapajucasa kniznica

Foto: agentiadepresamondena.com

Sochu s tvárou Mihaia Eminesca

Nachádza sa v rumunskom meste Onesti, bola zaradená do top 20 najokázalejších sôch sveta.

 

AIPTEK

Foto: agentiadepresamondena.com

Topánky

Umelecké dielo Topánky na nábreží Dunaja v Budapešti vytvorili Can Togay a Gyula Pauer v roku 2005. Pripomína stovky Maďarov, ktorým bolo prikázané, aby nechali svoje topánky na brehu rieky predtým, ako boli zastrelení počas holokaustu.

 

socha topanky

Foto: agentiadepresamondena.com

Expanzia

Socha ženy meditujúcej v lotosovej polohe s praskajúcim telom odhaľuje svoje vnútorné svetlo. Táto jedinečná skulptúra s názvom „Expanzia“ komunikuje svoje zamýšľané posolstvo v zmysle nebojácnosti a odvahy expandovať za hranice svojho tela a sociálnych štruktúr. Keď je ten správny čas, niekedy musíme otvoriť naše vlastné štruktúry a dať najavo svoje emócie...

 

socha zena svetlo

Foto: agentiadepresamondena.com

Robin Wight

Žena s púpavou pochádza z dielne britského sochára Robina Wighta. Tento pracuje predovšetkým s drôtom z nehrdzavejúcej ocele a vytvoril sériu očarujúcich a dynamických rozprávkových sôch, ktoré akoby tancovali alebo bojovali proti vetru. Prezentuje tu jemnosť, silu, presvedčenie a silný emocionálny náboj.

 

socha pupava

Foto: boredpanda.com

David Černý

A na záver jedna socha, ktorá sa nachádza v Českej republike. Socha kontroverzného umelca Davida Černého je situovaná v centre Prahy, v Husovej ulici. Muž visiaci na jednej ruke vo výške 2,2 metra má predstavovať Sigmunda Freuda a jeho hlboké zamyslenie o živote ako takom a možnostiach rozhodovania sa.

 

socha praha

Foto: kudyznudy.cz

Pripravila: Petra Adamcová