citying cosimo de vita stoličky 1 uvod

 

Taliansky umelec a dizajnér Cosimo De Vita navrhol pre spoločnosť Savia Firmina kolekciu stoličiek s názvom Cityng. Kolekcia je venovaná slávnym mestám ako veľkolepým kultúrnym centrám a ich svetoznámym ikonickým pamiatkam. Každá stolička symbolizuje konkrétne mesto, alegoricky reprezentuje jeho hodnoty, tradície a kultúrne dedičstvo.

 

citying cosimo de vita stoličky 1

 

Z európskych miest stoličky reprezentujú Florenciu, ktorá je rodným mestom dizajnéra, a to hneď v šiestich exemplároch. Umelec zobrazuje päť mestských bazilík a jednu katedrálu. Imaginárna cesta svetom od tradícií k modernosti pokračuje v Miláne, meste slávneho milánskeho veľtrhu nábytku, svetového centra objektového a interiérového dizajnu. Umelec navrhol podobizeň operadla milánskej stoličky podľa Baziliky Narodenia Panny Márie, jedinej goticko-renesančnej katedrály z bieleho mramoru. Večné mesto Rím predstavuje Palác talianskej civilizácie, symbol architektúry racionalizmu. Obraz katedrály Notre-Dame stelesňuje nekonečne kreatívny Paríž, Bazilika Sagrada Família zase umelecky originálnu Barcelonu.

 

citying cosimo de vita stoličky 5

citying cosimo de vita stoličky 3

 

Moskvu symbolizuje sakrálna stavba - Bazilika Blahoslaveného. Petra sa pýši tajomným skalným chrámom El-Khazneh. New Yorku sú venované dve stoličky, ktoré zobrazujú zázraky inžinierskeho myslenia 19. a 20. storočia - Chrysler Building a Brooklynský most. Mauzóleum Tádž Mahal, jeden z nových siedmich divov sveta, je stotožňovaný s Agrou a je zobrazený na operadle rovnomenného kresla. Ako posledné ázijské mesto si Cosimo De Vita vybral starobylé čínske mesto Wuhan. Na stoličke je vyobrazený symbol tohto mesta - Žltá žeriavová veža.

 

citying cosimo de vita stoličky 2

citying cosimo de vita stoličky 4

 

Kolekcia Cityng zobrazuje svet rozmanitých realít, kultúr, náboženstiev a estetiky, ktoré môžu harmonicky koexistovať pri jednom stole. Každá stolička je syntézou virtuóznej zručnosti talianskych stolárov, ktorú nadobudli v priebehu storočí a odovzdávali si ju z generácie na generáciu a geniálneho nápadu dizajnéra, ktorý umožnil stelesniť veľkolepé dedičstvo svetovej kultúry. Projekt chce byť oslavou sveta, ktorý chce a dokáže existovať v koexistencii harmonických koncepcií reality, kultúry i estetiky.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: www.designglob.com