affirmation tower NY mrakodrap obrateny naopak Manhatan architektura 4 uvod

 

V meste, ktoré nikdy nespí, vyrastie nový mrakodrap. Okrem svojej výšky bude priťahovať pohľady aj vďaka svojmu jedinečnému tvaru. Mrakodrap postavený "na hlavu" by mal vo štvrti Manhattan, na jedenástej Avenue byť vybudovaný už o niekoľko rokov.

 

affirmation tower NY mrakodrap obrateny naopak Manhatan architektura 4

 

Architektonický návrh stavby Affirmation Tower vypracovalo štúdio Adjaye Associates. Budova bude mať výšku 507 metrov, a od svojho spodného podlažia sa vysunie päť krát, pričom každá postupná úroveň bude väčšia ako predchádzajúca. Takže hlavná opora budovy - jej základ bude stáť vďaka stupňovitým konzolám na najužšej časti domu. Samotnú fasádu budovy vytvárajú betónové stĺpy s efektom rebrovania. Súčasťou budovy budú dva hotely, kancelárske a obchodné priestory, klzisko i vyhliadková plošina na streche, ktorá bude porastená a obklopená zeleňou.

 

affirmation tower NY mrakodrap obrateny naopak Manhatan architektura 3

affirmation tower NY mrakodrap obrateny naopak Manhatan architektura 1
affirmation tower NY mrakodrap obrateny naopak Manhatan architektura 2

 

Ak sa úspešne prejde od návrhu ku konštrukcii budovy, Affirmation Tower sa stane jednou z najvyšších budov na západnej pologuli a druhou najvyššou budovou po One World Trade Center na Manhattane. Samotná výstavba má trvať podľa odhadu šesť rokov. Vytvorí sa v nej 15 tisíc stálych pracovných miest, ktoré prinesú mestu a štátu nové daňové príjmy vo výške viac ako 5 miliárd amerických dolárov ročne.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: robbreport.com