joga point morava cvicenie architektura priroda 3 uvod

 

Prechádzka prírodou s možnosťou zastavenia sa, relaxu, rozjímania i cvičenia jogy. Aj na tieto účely boli nedávno postavené v Moravskosliezskom kraji špeciálne prístrešky - Yogapointy, ktoré majú motivovať ľudí k zdravšiemu životnému štýlu a pobytu v prírode.

 

joga point morava cvicenie architektura priroda 4

 

Základnú myšlienku Yogapointov ako priestorov na cvičenie jogy pretavili architekti stavieb aj do samotného stavebného návrhu objektu. "Pri tvorbe konceptu pre nás boli podstatné základné elementy, ktorými je možné jogu ako takú popísať. Náš návrh reflektuje stabilitu, ľahkosť, jednoduchosť a svojím materiálovým poňatím tiež určitú spolupatričnosť s prírodou," popisujú uchopenie témy z hľadiska stavebného architekti zo štúdia KLAR. Cieľom bolo navrhnúť drobný objekt, ktorý sa bude ako prefabrikát osadzovať na rôznych miestach, či už v mestskom prostredí, v rekreačných oblastiach alebo v úplne voľnej prírodnej krajine.

 

joga point morava cvicenie architektura priroda 2 joga point morava cvicenie architektura priroda 1

joga point morava cvicenie architektura priroda 5

 

Výsledkom je pavilón s veľmi racionálnou konštrukciou. Svojím materiálovým a konštrukčným poňatím odkazuje na remeselnú prácu s drevom, ktorá je typická pre oblasť Beskýd a Jeseníkov. Na štvorcovej platforme stoja štyri stabilné stĺpy nesúce hlavný rošt. Drevená plocha slúži ako pohodlná podložka. Symetricky rozmiestnené stĺpy svojím tvarom navodzujú istú ľahkosť až krehkosť, napriek tomu vnášajú do objektu stabilitu a spoľahlivo nesú strešný rošt. Ten plní funkciu tienenia, zabraňuje prenikaniu dažďa a vlhkosti, a v prípade potreby je možné prekryť ho ľahkou transparentnou krytinou.

 

joga point morava cvicenie architektura priroda 6

joga point morava cvicenie architektura priroda 7

 

Konkrétne prístrešky sa stavajú v dvoch veľkostiach. Menší s rozlohou 8,4 m² je určený pre dve cvičiace osoby, väčší s rozlohou 27,4 m² pohodlne zastreší až 6 jogínov. V tejto chvíli sa na severnej Morave nachádza 5 takýchto prístreškov, konkrétne v Malej Morávke, Trojanoviciach, ostravskom Landek Parku, v kúpeľoch Darkov, ktoré sú súčasťou mesta Karviná a vo Frýdku Místku pri priehrade Olešná. Prvé boli k dispozícii pre záujemcov od tohto ročného leta a stretli sa s veĽmi pozitívnym ohlasom. Už dnes má štúdio ďalšie dopyty od nových klientov, ktorými sú obce, mestá i súkromné osoby.

 

joga point morava cvicenie architektura priroda 8

 

Zameranie Yogapointov okrem prioritnej funkcie je však oveľa širšie. Od rôznych druhov cvičenia, ktoré sa tu dá pohodlne realizovať, cez relaxáciu, oddych, vychutnanie si okolitej krajiny až po pikniky i dobrodružné prespanie "pod širákom".

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: BoysPlayNice